Krajské nemocnice v Karlovarském kraji mají šanci na dotace

10. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice v Karlovarském kraji budou moci žádat o dotace na přístrojové vybavení za 192 milionů korun. Napodruhé o tom rozhodli krajští zastupitelé. Před dvěma týdny ze tří předložených projektů schválili jen jeden za 86 milionů korun. Nyní dali souhlas i dvěma ostatním.


Do poslední chvíle ale nebylo jasné, jestli návrh předložený náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Jakubem Pánikem (ČSSD) podpoří i členové koalice z TOP 09, HNHRM a ODS.

Zastupitel Petr Kulhánek (za TOP 09 a STAN) dnes řekl, že koaliční partneři zohlednili to, že zatím jde jen o podání žádostí, které nemusí být schváleny, a o definitivním financování bude zastupitelstvo stejně rozhodovat až na podzim.

Část zastupitelů měla totiž obavy z toho, že 200 milionů, které bude muset kraj dát na předfinancování, zablokuje možnosti získání dotací v jiných oblastech než jen ve zdravotnictví.

Podle ředitele KKN Josefa Märze jde ale o maximalistickou variantu a je pravděpodobné, že reálné náklady budou nakonec nižší. Jde o přístroje, které bude muset krajská nemocnice stejně v horizontu dvou až tří let vyměnit nebo pořídit. Pokud by je nenakoupila z dotací, musela by je pořídit z vlastních zdrojů nebo z krajských peněz.

„Nejsou tam přístroje, které by byly zbytečné, ale přístroje, které jsou už poruchové a je nutné je vyměnit nebo jim končí životnost. Navíc s tím, jak se vyvíjí lékařství, potřebujeme i některé nové přístroje, bez nichž bychom museli pacienty posílat na vyšetření jinam,“ řekl März.

Také výhrady, jestli s novými přístroji bude mít vůbec kdo pracovat, März odmítl. Naopak řekl, že díky investicím do karlovarské nemocnice a do jejího přístrojového vybavení se daří nové lékaře nabírat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?