Krajské nemocnice v problémech

21. 2. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice mají problémy. Všeobecná zdravotní pojišťovna jim od nového roku začala vyplácet menší zálohy a platby od dalších pojišťoven se nenavýšily. Například hospodaření Nemocnice v Karlových Varech se kvůli tomu v lednu propadlo do 6 milionové ztráty. Žádá proto kraj o pravidelné dotace na provoz.


Marek ŠTĚTINA, redaktor: Prázdný operační sál. Nemocnice musela odložit desítky drahých operací. Jedná se například o výměnu náhradního kloubu nebo rozšíření srdečních tepen, či implantace kardiostimulátoru.

Michal PAĎOUR, primář kardiologie, KKN: Nám vzniká fronta nemocných, které toho času neděláme, neděláme jim výkony a pro ty nemocné je to samozřejmě může mít zásadní následky.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Podle ředitele se nemocnice dostala do ztráty proto, že ji Všeobecná zdravotní pojišťovna snížila zálohové platby oproti loňskému roku o 5 %. Měsíčně tak přichází zhruba o 5 milionů korun.

Luděk NEČESANÝ, generální ředitel, KKN: Nyní se dostáváme do situace, kdy nejsme schopni udržet vyrovnané hospodaření a nemocnici opravdu hrozí penalizace, hrozí jí další věci, typu vymáhání pohledávek.

Jiří ROD, mluvčí, Všeobecná zdravotní pojišťovna: Jsme zaznamenali určitý pokles pojištěnců VZP, samozřejmě tuto situaci jsme museli reflektovat.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Další finanční zátěží pro nemocnici je nový pavilon akutní medicíny. Jeho provoz stojí měsíčně 2-3 miliony koruny. Nemocnice má navíc dluhy z minulosti, které teď nebude schopná splácet. V posledním roce propustila 30 zaměstnanců. Na provoz jí chybí každý měsíc 8 milionů korun, bez dotací z kraje se neobejde.

Luděk NEČESANÝ, generální ředitel, KKN: Budeme projídat odpisy, nebudeme kupovat vůbec nic, nebudeme opravovat vůbec nic a budeme čekat, že se nám nic nerozbije.

Jaroslav BORKA, náměstek hejtmana, Karlovarský kraj /KSČM/: Kraj počítá, že po určité období pomůže Krajské nemocnici, ale je věcí ještě dalšího vyjednávání, v jaké výši budou poskytnuty finanční prostředky.

Marek ŠTĚTINA, redaktor: Dohoda ale musí být rychlá. Stabilní provoz nemocnice podle ředitele vydrží maximálně dva měsíce. Marek Štětina, Česká televize.

Milan BRUNCLÍK, redaktor: Střední Čechy, stejná situace. 5 krajských nemocnic dostalo v lednu celkem o 12 milionů korun míň. Na provoz jim tak letos bude chybět kolem 170 milionů.

Jiřina FIALOVÁ, radní Středočeského kraje pro zdravotnictví /KSČM/: Náklady na služby, to se stále zvyšuje. Takže rozpočet je opravdu pro nemocnice napnutý.

Milan BRUNCLÍK, redaktor: Jako příklad Nemocnice v Kladně. V lednu dostala o 3,5 milionu míň. Je to největší středočeská nemocnice a platby se jí zkrátily nejvíc.

Vladimír LEMON, ředitel, Oblastní nemocnice Kladno: Šetříme na lécích, šetříme na obvazovým materiálu, na čistících prostředcích, kde se dá, na energiích.

Milan BRUNCLÍK, redaktor: Nemocnice taky prodlouží splatnost faktur. To samé avizuje Příbram.

Stanislav HOLOBRADA, ředitel, Oblastní nemocnice Příbram: Odkládaní plateb směrem k dodavatelům tak je otázka jenom opravdu těch, toho půl roku, kdy se musí najít nějaké řešení.

Jiří ROD, mluvčí, Všeobecná zdravotní pojišťovna: Při platbách zdravotnickým zařízením se Všeobecná zdravotní pojišťovna řídí úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Ta je pro nás samozřejmě závazná.

Milan BRUNCLÍK, redaktor: Na provoz přidá svým nemocnicím Středočeský kraj, škrtne investice za 150 milionů korun. Třeba v Benešově nedostanou magnetickou rezonanci a pacienti budou za ní dál dojíždět. Omezení péče ale podle kraje nehrozí.

Jiřina FIALOVÁ, radní Středočeského kraje pro zdravotnictví /KSČM/: Já doufám, že nebudeme muset přistoupit k tomu, abychom snižovali platy zaměstnanců.

Milan BRUNCLÍK, redaktor: Vedení nemocnic ale dostalo za úkol provést personální audity, jestli nejde ušetřit na počtech zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?