Krajský soud zprostil bývalého šéfa olomoucké FN obžaloby

22. 3. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Olomouci osvobodil bývalého ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Radomíra Maráčka, který čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Podle předsedy senátu Eduarda Ondráška nemocnici nevznikla žádná škoda. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.


„Určitě ze mě spadlo to první napětí, nicméně ještě není jisté, že je vyhráno. Státní zástupce se může odvolat a může to pokračovat dál,“ řekl po vynesení verdiktu Maráček.

Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo mu dva až osm let vězení.

„Jedná se o úmyslné trestné činy, ale panu obžalovanému nebyl úmysl prokázán ani u jednoho z trestných činů. Podstatné je také to, že za obžalovaným nezůstala nemocnice s dluhy, ale naopak ji ekonomicky pozvedl. Nepochybně má význam také to, že sama nemocnice žádnou škodu neshledává a nepožaduje,“ uvedl Ondrášek. Připomněl také, že veškeré kroky ředitel činil za souhlasu ministerstva zdravotnictví, zřizovatele nemocnice.

Jeho zástupci již dříve u soudu potvrdili, že pod Maráčkovým vedením se olomoucká nemocnice stala jednou z nejlépe hospodařících fakultních nemocnic v Česku. Včera to připomněl i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj Maráček nemocnici velmi pozdvihl a stabilizoval.

Podle obžaloby manažer uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem osobních vozů, navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přes tři miliony korun. Původně přitom státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu korun. Fakultní nemocnice nejprve požádala o náhradu škody, pak ale žádost stáhla.

„Od počátku jsme přesvědčeni, že Radomír Maráček v roli ředitele žádný trestný čin nespáchal a nezpůsobil nemocnici žádnou škodu. Naopak ji pozvedl. Je nám líto, že rok života ztratil dokazováním svojí neviny. Tento čas mohl věnovat jako úspěšný manažer ve prospěch nemocnice,“ uvedl mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Státní zástupce Karel Studený navrhoval pro Maráčka podmíněný trest i finanční postih. „Stále se domnívám, že došlo k porušení příslušných zákonů o veřejných zakázkách. Počkám na písemné vyhotovení rozsudku a pak ve věci rozhodneme,“ uvedl Studený.

Třiačtyřicetiletého manažera již v jeho funkci nahradil Roman Havlík. Bývalý Maráčkův statutární zástupce zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném ministrem zdravotnictví. Maráček nyní nechce spekulovat, zda se pokusí o návrat do zdravotnického zařízení. „Nechci se k tomu vyjadřovat, je to brzy. Fakultní nemocnice má svého ředitele, který byl řádně vybrán,“ doplnil Maráček, jenž řídil nemocnici od roku 2007 do letošního 29. února.


Vyjádření ministra zdravotnictví ke zproštění obvinění bývalého ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci

Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvítal informaci o tom, že bývalý ředitel Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Radomír Maráček byl Krajským soudem v Olomouci zproštěn veškerých obvinění spojených s porušováním povinností při správě cizího majetku.

„ MUDr. Maráček olomouckou nemocnici za dobu, kdy působil v jejím čele, ekonomicky velmi pozdvihl a stabilizoval,“ připomněl ministr Heger, a dodal: „Jsem velice rád, že obvinění, která poškozovala MUDr. Maráčka, ale stavěla do špatného světla i olomouckou fakultní nemocnici a potažmo české zdravotnictví, se nepotvrdila.“

(Zdroj: MZ ČR)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?