Krajští zastupitelé se sejdou mimořádně kvůli nemocnicím

26. 9. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Zlínského kraje měli ve středu projednávat hospodaření zadlužených krajských nemocnic, ale tento bod po dohodě jednotlivých zastupitelských klubů přesunuli na mimořádné zasedání 9. října.


Zastupitelé obdrželi podklady včetně plánu stabilizace Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) pozdě a nestihli si je nastudovat. Na říjnové zastupitelstvo bylo opětovně pozváno i představenstvo nemocnice.

Podle předsedy krajských zastupitelů STAN a TOP 09 Petra Gazdíka dosáhne kumulovaná ztráta nemocnice brzy miliardy korun. Podle plánu stabilizace, který předložilo zastupitelům představenstvo nemocnice v čele s předsedou a ředitelem zařízení Pavlem Calábkem, činila kumulovaná ztráta KNTB k letošnímu 30. červnu přes 635 milionů korun.

Podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) se ale závazky nemocnice nyní pohybují jen kolem 250 až 300 milionů Kč. Dřívější ztráta totiž byla kryta peněžitými vklady, kraj do nemocnice vložil 400 milionů korun, a také vklady nemovitostí. Loni nemocnice skončila se ztrátou 65 milionů korun. Ve stabilizačním plánu, který má ČTK k dispozici, představenstvo nemocnice počítá s letošní ztrátou zhruba 172 milionů Kč.

Podle Nečase je to příliš. „První verzi stabilizačního plánu dozorčí rada nemocnice jako nedostatečnou odmítla. Mně osobně se nelíbí ani tato verze, protože nedostatečně odpovídá na to, jaké razantní konkrétní kroky a kdy provede vedení nemocnice k tomu, aby se zlepšila ekonomika,“ řekl ČTK Nečas. Podle něj například v posledních dvou letech přijala nemocnice asi dvě desítky nových zaměstnanců, ale neodůvodnila to navýšením výkonů.

Podle plánu stabilizace má KNTB na lůžkových odděleních akutní péče více o 18 sester a o devět lidí v profesích sanitář, ošetřovatel či masér. Na mzdách a odvodech by jejich propuštěním nemocnice získala měsíčně asi 670.000 korun. Představenstvo v plánu navrhuje například i roční úsporu dva miliony korun na energiích, 1,2 milionu na likvidaci nebezpečného odpadu, úsporu 15 procent při nákupu materiálu na e-aukcích nebo zisk 1,5 milionu Kč, pokud by KNTB prala prádlo i pro nemocnici v Kroměříži.

Kraj chce svým nemocnicím ulevit i vytvořením organizace pro společný nákup léků, ročně tím chce ušetřit 150 milionů korun. Podle Nečase hejtmanství také připravuje další peněžité vklady do nemocnic. Desítky milionů korun totiž dluží i nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži. „Podle mě by navrhovaný vklad byl kolem 360 milionů korun do Baťovy nemocnice, kolem 90 milionů do Kroměřížské nemocnice a kolem 50 milionů do Vsetínské nemocnice. Měl by být rozložen zhruba do dvou až tří let,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?