Královéhradecký kraj dá svým nemocnicím 100 milionů

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Rada Královéhradeckého kraje schválila návrh na vyrovnávací platby za poskytování veřejné služby na rok 2016. Krajským nemocnicím poskytne v letošním roce 100 milionů korun.




Je to o 26 milionů méně než v minulém roce. Návrh ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Lepší hospodaření

Podle krajské radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové je příčinou nižších vyrovnávacích plateb lepší hospodářská kondice krajských nemocnic. „Všechny nemocnice se nám podařilo dostat v roce 2015 do černých čísel. Pro letošní rok nám nahrává i zvýšení úhradové vyhlášky, která má ale z větší části pokrýt plánované 5procentní zvýšení mezd zaměstnanců krajských nemocnic. V případě, že by tyto prostředky nestačily, necháváme si v rozpočtu ještě 30 milionů korun jako rezervu,“ uvedla radní v tiskové zprávě.

Nemocnice bez dluhů

Předběžné odhady mluví o hospodaření nemocnic Královéhradeckého kraje za rok 2015 pozitivně. „Velmi předběžné hospodářské výsledky ukazují, že všechny krajské nemocnice vytvořily za rok 2015 zisk 25 milionů korun. Finální výsledky budeme mít až v pololetí po vypořádání se zdravotními pojišťovnami,“ řekl předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka. Doplnil také, že během posledního půlroku se nemocnicím podařilo vymazat takřka všechny krátkodobé závazky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?