Královehradecký kraj půjčí nemocnicím milióny

1. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé královéhradeckého kraje se ve čtvrtek usnesli, že kraj půjčí svým nemocnicím 50 miliónů korun na překlenutí dočasného nedostatku financí. Půjčka bude bezúročná, splatná do poloviny prosince...


Nemocnicím, které jsou sdruženy do zdravotnického holdingu kraje, chybějí hotové peníze od pojišťoven. „Dostávají zaplaceno jen zhruba padesát procent toho, co za provedené výkony vyfakturují.

Dostávají se tedy do problémů a kraj jako jejich zřizovatel musí dbát na to, aby zdravotnictví netrpělo chybným systémem,“ sdělil náměstek hradeckého hejtmana Rostislav Všetečka (ODS).

Podle jeho slov musel kraj ze stejného důvodu založit nemocnice dvacetimiliónovou injekcí už loni.

„Nemocnice nejsou v červených číslech, ale bohužel jim chybějí hotové peníze. Očekáváme, že tato situace bude vyřešena ve druhém pololetí letošního roku,“ doufá náměstek.

Kraj má v úmyslu pozastavit platby zdravotního pojištění pojišťovnám, které dluží nemocnicím peníze. „Pokud oni dluží nám, nebudeme posílat další platby, ale sdělíme jim, že peníze jsme si umazali z jejich dluhu,“ řekl Všetečka. Opatření by mohlo začít fungovat během dubna.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?