Kraniosakrální terapie má stabilizovat tok mozkomíšního moku na podporu celkového zdraví. Jak probíhá?

8. 7. 2022 7:30
2 nové názory
Autor: Pixabay

Kraniosakrální terapie je neinvazivní léčebnou metodou, která má podpořit samoléčivé schopnosti lidského organismu. Proceduru provádí certifikovaný praktik, který pomocí jemného tlaku pomáhá harmonizovat tok mozkomíšního toku a zároveň uvolnit stres a napětí ze svalů a orgánů. Tato technika se využívá k léčbě nejrůznějších stavů, které zahrnují fyzické i psychické obtíže.

Co je kraniosakrální terapie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je kraniosakrální terapie?
  2. Jak kraniosakrální terapie probíhá?
  3. Jaké má kraniosakrální terapie účinky?
  4. Kraniosakrální terapie: zkušenosti a výzkumy
  5. Rizika a vedlejší účinky kraniosakrální terapie

Kraniosakrální terapie je neinvazivní manipulativní léčebnou technikou, která se využívá na podporu celkového zdraví. Typicky ji lidé vyhledávají k řešení nejrůznějších zdravotních problémů, od nachlazení až po psychická traumata.

Tato metoda má harmonizovat proudění mozkomíšního toku, což se nazývá kraniosakrální rytmus, a tím podporovat přirozený mechanismus organismu a jeho samoléčivou sílu.

Zakladatelem kraniosakrální terapie je Dr. John E. Upledger, který se zabýval osteopatickou medicínou. Podstatou této metody je chápání nemoci jako fyzického projevu, který vzniká důsledkem dlouhodobé disharmonie na jemně-hmotné úrovni. [1, 23]

Jak kraniosakrální terapie probíhá?

Kraniosakrální terapii provádí specializovaný masér, fyzioterapeut, osteopat či chiropraktik. Sezení začíná konzultací s terapeutem, během kterého se zeptá se na váš zdravotní stav a blíže se seznámí s vašimi zdravotními problémy.

Samotný průběh metody je velmi podobný masáži, ale po celou dobu zůstáváte oblečeni. V místnosti je zpravidla potemnělé světlo a hraje uklidňující hudba na podporu vaší relaxace, zatímco vy ležíte na masážním lehátku. Praktik může začít od hlavy, středu vašeho těla nebo od nohou.

Tenzní bolest hlavy jednou za čas potrápí téměř každého. Jak těmto obtížím předcházet?
Přečtěte si také:

Tenzní bolest hlavy jednou za čas potrápí téměř každého. Jak těmto obtížím předcházet?

Pomocí velmi jemného tlaku posuzuje možná narušení a omezení ve fasciálním systému vašeho těla a může více zatlačit, pokud je to potřeba, nebo přemístit svůj dotek tak, aby upravil a stabilizoval tok mozkomíšního moku. Jemným přítlakem a uvolněním fascií může terapeut zmírnit napětí ve vašich svalech a orgánech, zlepšit jejich funkci a navodit pocit hluboké relaxace. [45]

Jaké má kraniosakrální terapie účinky?

Kraniosakrální terapie uvolňuje kompresi v lebečních kostech, páteři a křížové kosti, čímž vám může ulevit od bolesti, eliminovat fyzický a psychický stres a zbavit vás celkového napětí. Metoda by měla rovněž zlepšit pohyblivost hlavy, krku a nervů.

Předpokládá se, že pomocí této jemné manipulace lze odstranit blokády z mozkomíšního toku v centrálním nervovém systému a uvést jej do normálu. Tím by se měla zvýšit schopnost těla se hojit a léčit. Kraniosakrální terapie může pomoci s následujícími stavy:

Kraniosakrální terapie: zkušenosti a výzkumy

Zatímco výzkumy spíše naznačují, že tato technika může být účinná pro kojence, batolata a děti předškolního či mladšího školního věku, existují rovněž důkazy, které dokládají zmírnění stresu a napětí u dospělých lidí.

Máte zkušenosti s kraniosakrální terapií?

Jiné studie také poukazují na to, že kraniosakrální terapie může být účinnou součástí léčebných plánů některých zdravotních stavů. Rovněž byly prokázány účinky metody při snižování těžkých migrén u některých pacientů a úlevě od příznaků u lidí s fibromyalgií. [8, 9]

Rizika a vedlejší účinky kraniosakrální terapie

Kraniosakrální terapie je vhodná téměř pro každého bez rizika vedlejších účinků. Výjimečně mohou někteří pacienti pocítit nepohodlí po dokončení léčby. To ale zpravidla odezní do 24 hodin. Existují ovšem stavy, při kterých není tato metoda doporučována, případně je nutné se nejprve poradit s lékařem. Jedná se zejména o následující:

  • těžké krvácivé poruchy,
  • aneurysma,
  • nedávné poranění hlavy zahrnující krvácení nebo zlomeniny lebky,
  • otok na mozku,
  • krevní sraženiny,
  • jakákoli porucha způsobující nestabilitu tlaku, průtoku nebo hromadění mozkomíšního moku.  [10, 11, 12]

Zdroje: fyzioterapie-mb.cz, celostnimedicina.cz, kranio.eu, healthline.com, my.clevelandclinic.org

tamy (neregistrovaný)

Kranio sakrální terapie je přinejmenším podvod na lidech. Nemůžeme přenášet dotykem myšlenky, protože pokožka nemá receptory, které jsou v mozku. Můžeme tak vnímat jenom emoce, snad více méně příjemné dotyky, sexuální vzrušení. Pokožka není určena k myšlení. Nemůže léčit a placebo efekt nikdy nefunguje, je to jen sugesce, že se pak cítíme zdraví, ale rozhodně nám nepomůže s tělesnými problémy, dokonce nám může uškodit, když proto zanedbáme normální léčbu.

Jiří 50 (neregistrovaný)

Pro nick "tamy":
K alternativní metododám sahají trpící v případech, kdy oficiální, vědou podporované a zdravotními pojišťovnami proplácené léčebné postupy nevedou ke zlepšení.

  • Našli jste v článku chybu?