Krátce z (farma)byznysu

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Investiční fond Hartenberg Holding, který společně s bývalým investičním ředitelem společnosti Penta Jozefem Janovem založil Andrej Babiš, koupil prostřednictvím firmy FutureLife klinické centrum ISCARE I. V. F. To se zabývá reprodukční medicínou, ale také léčbou obezity či plastickou chirurgií apod. Podle serveru motylek. com bude holding po dokončení transakce zastřešovat společnosti s ročními tržbami okolo 650 milionů korun. V loňském roce založený Hartenberg Holding již letos koupil společnosti Reprofit International a GynCentrum, specializující se na gynekologii a reprodukční medicínu, získal navíc podíly ve slovenských farmaceutických firmách Imunoglukan a Pleuran. Podle Jozefa Janova se chce holding zaměřit především na investiční příležitosti v České republice, na Slovensku, v Polsku a Rakousku.




Společnost GlaxoSmithKline (GSK) ve druhém čtvrtletí roku 2014 zaznamenala 4% pokles tržeb. Divize léků a vakcín eviduje 4% pokles příjmů. 10% procentní pokles tržeb v USA a 7% v Japonsku byl vyvážen 11% růstem na nově se rozvíjejících trzích. Tržby v oblasti volně prodejných produktů divize Consumer Healthcare ve 2. čtvrtletí klesly o 4 %, což bylo způsobeno především přerušením dodávek do USA a do Evropy. Situace se ale již zlepšuje a divize Consumer Healthcare očekává v ročním součtu vyrovnanost tržeb. Divize ViiV Healthcare, která vyrábí léky proti HIV, dosáhla 13% růstu prodeje.

Farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries oznámila výsledky hospodaření za první čtvrtletí roku 2014. Celkové tržby dosáhly 5 miliard dolarů, což znamená meziroční nárůst o 2 %. NonGAAP čistý zisk meziročně vzrostl o 4 % na 1,4 miliardy dolaru, GAAP čistý zisk pak na 925 milionů dolarů. Čtvrtletní non-GAAP EPS nárůst hodnoty dosáhl 1,23 dolaru (meziroční nárůst o 3 %), GAAP dosáhl 0,87 dolaru (meziroční nárůst o 18 %). Objem provozního cash flow ve výši 1,25 miliard dolarů znamená nárůst o 43 % (nezahrnuje vyrovnání vyplývající z právních závazků). Tržby z prodeje generik celkově vzrostly o 5 %, na trhu v USA o 10 %. Ziskovost segmentu generik se zvýšila o 41 %.

Švýcarská farmaceutická společnost Roche oznámila, že koupí dánskou biotechnologickou firmu Santaris Pharma. Cena transakce dosahuje 450 milionů dolarů (asi 9,3 miliardy korun). Roche tak podle svého vyjádření získá přístup k nové skupině přípravků určených pro dosud těžko léčitelná onemocnění. Švýcarský koncern má zaplatit 250 milionů dolarů okamžitě, zbytek částky závisí na splnění stanovených cílů při vývoji léčiv.
Pro Roche se jedná již o druhou akvizici v krátké době - v červenci koupila za 1,73 miliardy společnost Seragon Pharmaceuticals, v červnu pak firmu Genia Technologies.

Americký farmaceutický koncern Pfizer oznámil, že od společnosti Baxter International získal za 635 milionů dolarů portfolio očkovacích látek. Jedná se o vakcíny proti klíšťové encefalitidě a nákazám meningokokem skupiny C. Pfizer rovněž přebírá rakouský závod Orth, kde se očkovací látky vyrábějí. Transakce čeká na schválení příslušnými úřady, dokončena by mohla být do konce roku 2014.

Farmaceutická společnost AstraZeneca získala práva na přípravky určené k léčbě respiračních onemocnění od svého španělského konkurenta Almirall. AstraZeneca zaplatí 875 milionů dolarů, přičemž v závislosti na dosažení určených cílů ve vývoji a prodeji se cena transakce může vyšplhat až na 1,22 miliardy dolarů.

Švédská farmaceutická společnost Meda oznámila, že za 2,275 miliardy eur převezme italskou rodinnou farmaceutickou firmu Rottapharm Madaus. Transakce ještě podléhá schválení regulačních úřadů, její dokončení se nicméně očekává do konce letošního roku.

Americká biofarmaceutická společnost Amgen představila plán na restrukturalizaci, v jehož rámci do roku 2015 propustí ve Spojených státech amerických až 15 % všech svých zaměstnanců (2 400-2 900 lidí). Uzavřeny budou výrobní závody ve státech Colorado a Washington, naopak na jiných místech hodlá Amgen svou pozici posilovat.

(Zdroje: ČTK, Apatykář, Teva, GSK)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?