Krátce z (farma)byznysu

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Výkonným ředitelem lékárenského holdingu Dr. Max je od října Leonardo Ferrandino.




O vzniku nové pozice informovala investiční skupina Penta, které lékárny Dr. Max patří. Vedle Česka působí Dr. Max také na Slovensku a v Polsku. Penta uvedla, že do konce tohoto roku je pravděpodobný vstup těchto lékáren na další evropské trhy. Ze zemí, kde působí Dr. Max nyní, vidí Penta prostor pro další expanzi především v Polsku.

Leonardo Ferrandino přichází do investiční skupiny Penta po dvanáctiletém působení ve společnosti Admenta Italia, která je součástí farmaceutické skupiny Celesia Group.

Síť lékáren Dr. Max tvoří 928 lékáren. V Česku jich je 370, na Slovensku 220 a v Polsku 338. Tržby celého holdingu činily loni 28,4 miliardy korun. V Česku Dr. Max loni utržil 13,8 miliardy korun, meziročně o 14 % víc.
? Americká farmaceutická společnost Pfizer se nerozdělí na dvě nezávislé firmy se samostatně obchodovanými akciemi, jednu pro patentované léky a druhou pro generické produkty, jak po několik minulých let uvažovala.

Pfizer rozdělení plánoval, aby uvolnil růstový potenciál divize patentově chráněných léků. Společnost se k tomuto kroku nakonec nerozhodla, protože současná organizační struktura dvou provozně oddělených divizí je nejvýhodnější variantou.

Čistý zisk Pfizeru se ve druhém čtvrtletí propadl o 23 % na 2 miliardy dolarů. Tržby se ale o 11 % zvýšily a dosáhly 13,2 miliardy dolarů.
? Distributor léčiv Phoenix lékárenský velkoobchod v minulém finančním roce (únor 2015 až konec ledna 2016) snížil meziročně zisk o čtvrtinu na 139,4 milionu korun.

Tržby klesly o 1,5 % na 22,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. „Po několika letech stagnace a poklesu farmaceutický trh ČR v průběhu finančního roku 2015/16 opět rostl, a to o 4,1 procenta. Hlavním tahounem zde byla zimní chřipková sezona a nemocniční segment. Ve druhém a třetím čtvrtletí došlo ke zpomalení růstu,“ uvádí společnost ve zprávě. Phoenix lékárenský velkoobchod dále uvedl, že během finančního roku 2015/16 překročil svůj plánovaný obrat. Pro finanční rok 2016/17 předpovídá českému farmaceutickému trhu stagnaci, případně mírný růst do jednoho procenta.

Phoenix lékárenský velkoobchod je s tržním podílem 40 % jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v České republice. Léčiva a zdravotnický materiál firma distribuuje převážně do lékáren a nemocnic. Zásobuje i menší zákazníky, jako jsou soukromé ordinace, laboratoře, prodejny zdravé výživy a drogerie.
? Brněnskému výrobci a distributorovi léčiv Angelini Pharma ČR loni stouply tržby o 7 procent na 1,11 miliardy korun.

Zisk se zvýšil o třetinu na téměř 49 milionů. Firmě se podařilo úspěšně vrátit na rumunský trh a roste jí i prodej v Česku. Společnost dodává na trh jak léčiva vlastní výroby, tak léky od jiných výrobců a každý rok se snaží přicházet na trh s novinkami. „Nejvyššího nárůstu prodejů jsme dosáhli u přípravků, které pomáhají při respiračních onemocněních,“ uvedl jednatel Jozef Urban.
? Společnost GlaxoSmithKline (GSK) povede od 1. dubna 2017 nová generální ředitelka Emma Walmsleyová.

Ve funkci nahradí sira Andrewa Wittyho, který z čela GSK odchází k 31. březnu. Emma Walmsleyová v současnosti vede divizi Consumer Healthcare společnosti GSK a od roku 2011 je členkou nejvyššího vedení firmy, členkou představenstva se pak stane od 1. ledna 2017.

„Je mi velkou ctí, že jsem byla jmenována příští generální ředitelkou firmy. GSK je společnost, která je předním aktérem nejen v oblasti vědeckého výzkumu, ale také ve způsobu, jak rozvíjí své podnikání. Skupina jako celek je velmi dynamická, a jelikož poptávka po inovacích a důvěryhodných produktech ve zdravotnictví stále stoupá, máme příležitost a potenciál smysluplně pomáhat pacientům, spotřebitelům i našim akcionářům. V příštích měsících se těším na spolupráci se sirem Andrewem Wittym a dalšími předními představiteli společnosti, abychom zajistili hladké předání funkce, připravili plán na rok 2017 a na další léta,“ komentovala své jmenování budoucí generální ředitelka společnosti GSK.
? Farmaceutická společnost Abbott Laboratories prodá svoji oční divizi Abbott Medical Optics firmě Johnson & Johnson za 4,33 miliardy dolarů.

Abbott se hodlá dále zaměřit na výrobu kardiovaskulárních a diagnostických přístrojů. Abbott Medical Optics vyrábí lasery a další vybavení používané při operacích šedého zákalu a korekci zraku. Vyrábí rovněž oční kapky a čisticí prostředky na kontaktní čočky. Tržby divize loni činily 1,1 miliardy dolarů.

Johnson & Johnson akvizicí vstoupí na trh s operacemi šedého zákalu a rozšíří svoji vlastní divizi oftalmologických prostředků. Dohodu ještě musí schválit antimonopolní úřady. Dokončena by měla být v prvním čtvrtletí příštího roku.
? Výrobce zdravotnických lůžek Linet koupil většinový podíl ve společnosti Borcad Medical se sídlem ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku.

**

Společnost Borcad Medical vyrábí a také vyvíjí porodní postele, gynekologická, transportní a dialyzační křesla. Cena transakce nebyla uvedena.

„Tato strategická akvizice nám umožní posílit produktové portfolio a zároveň získat přístup k novým segmentům trhu,“ uvedl generální ředitel Linet Group Zbyněk Frolík. Firma Linet je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, matrací bránících proleženinám, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Holding sídlí v nizozemském Dordrechtu, dceřiné společnosti má v Evropě, Spojených státech amerických i Latinské Americe.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?