Krátce z regionů

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Novým ředitelem Masarykova onkologického ústavu bude Jan Žaloudík




Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přijal návrh ministerské výběrové komise. Novým ředitelem Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně bude senátor Jan Žaloudík (ČSSD). Současný ředitel ústavu Jiří Vorlíček odchází na odpočinek. Jan Žaloudík působil jako ředitel MOÚ i náměstek ředitele už dříve. Jmenování prof. Žaloudíka do funkce proběhne v nejbližších týdnech.

* Středočeský hejtman podpořil rekonstrukci příbramské porodnice

Oblastní nemocnice Příbram plánuje přestavbu gynekologickoporodnického oddělení včetně porodních sálů za cca 68 milionů korun. Současný pavilon je pro potřeby moderní medicíny nevyhovující. „Nemocnice požádala Středočeský kraj o investiční prostředky na rok 2015, jejichž hlavní součástí je investice právě do rekonstrukce porodnice a jejího zázemí,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. Potvrdil také, že hejtman Středočeského kraje Miloš Petera po nedávné návštěvě nemocnice přislíbil projektu podporu. „Počet porodů v Příbrami poslední roky neustále stoupá. V roce 2012 registrovala nemocnice 940 po rodů, v roce 2013 už to bylo 960 a letos již nyní sledujeme další, šestiprocentní nárůst. Porodnici také stále častěji vyhledávají budoucí maminky i z jiných regionů, tvoří téměř jednu čtvrtinu z celkového počtu všech rodiček,“ dodal ředitel Holobrada.

* Změnou legislativy chce Karlovarský kraj podpořit přeshraniční spolupráci

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný chce vyzvat ministra zdravotnictví, aby co nejrychleji došlo k předložení legislativních změn, které by umožnily přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb ČR a Spolkové republiky Německo. Hejtman usiluje také o vyjasnění principu úhrad ze strany zdravotních pojišťoven. Kvůli chybějícím zákonům nejsou podmínky přeshraniční spolupráce přesně stanoveny. Doposud si posádky sanitních vozidel předávaly pacienta na hranicích. „Zanedlouho by měla vstoupit v platnost rámcová smlouva mezi oběma státy, která umožní přejíždění záchranářů a jejich zásah na území druhé země. Řada občanů se ale mylně domnívá, že přeshraniční smlouva vyřeší i hospitalizace českých pacientů v německých zdravotnických zařízeních a opačně. Jde však jen o obecné vymezení pravidel pro zdravotnickou záchrannou službu. Proto chci apelovat na ministra zdravotnictví, aby se provedly urychlené legislativní změny i v oblasti úhrad ošetření,“ uvedl hejtman.

* FN u sv. Anny v Brně chybila při tendru na úklid

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil chybně vypsanou zakázku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) na úklidové služby za téměř 155 milionů korun. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, úřad jej zveřejnil na svých webových stránkách. Nemocnice se proti rozhodnutí neodvolala. „V zadávací dokumentaci stanovil zadavatel požadavek na uvedení nabídkové ceny nejednoznačně a tím i netransparentně, čímž znemožnil uchazečům předložit vzájemně porovnatelné nabídky, přičemž tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ popsal antimonopolní úřad jednu z hlavních chyb tendru. ÚOHS se dále zabýval například změnou v zadání oproti minulým letům, kdy byl snížen požadavek na počet pracovníků stálé služby o několik desítek, zatímco počet metrů určených k úklidu se zvýšil. FNUSA se v současné době potýká s finančními problémy a neuhrazené závazky nemocnice dosahují 1,5 miliardy korun. Úřad v této souvislosti vyjádřil své obavy: „Podle názoru navrhovatele se zadavatel vystavuje riziku, že se nebude moci zachovat s péčí řádného hospodáře, když nebude schopen hradit závazky dalšímu smluvnímu partnerovi vzešlému z probíhajícího zadávacího řízení.“

Jan Žaloudík - Foto: Martin Siebert / Euro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?