Další výhodou je rychlost a jednoduchost přípravy. V obchodech se prodávají již očištěné krevety, které stačí jen rychle tepelně upravit. Případně si můžete koupit již předvařené, ale ty se hodí spíše do studených pokrmů. Krevety se často ochucují česnekem, solí a pepřem. Výborně si také rozumí s chilli a kajenským pepřem.
Co se dozvíte v článku
Krevety recept: na česneku s máslovou omáčkou
Ingredience
- 500 g čerstvých oloupaných krevet,
- ½ lžičky soli,
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 3 stroužky česneku,
- 30 g másla,
- 50 ml suchého bílého vína (například Sauvignon Blanc nebo Chardonnay),
- 30 g strouhaného parmezánu,
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky,
- měsíčky citronu k podávání,
- čerstvý bílý chléb nebo bageta.
Postup
- Připravte si velkou pánev a dejte na ni rozehřát olej. Přidejte krevety a krátce je opečte. Stačí 2–3 minuty, aby krásně zrůžověly. Opečené krevety vyndejte z pánve.
- Ve stejné pánvi pak rozpusťte máslo. Stroužky česneku nasekejte najemno a dejte je na 30 sekund orestovat na máslo.
- Česnek poté zalijte bílým vínem. Nechte část tekutiny odpařit, trvá to asi minutu.
- Přimíchejte nastrouhaný parmezán a nasekanou bazalku. Chvilku počkejte, než se parmezán rozpustí. Výsledkem by měla být krémová aromatická omáčka.
- Vraťte krevety do pánve. Promíchejte je, aby se obalily omáčkou, a ihned je podávejte.
- Servírujte je s měsíčky citronu, které slouží k dochucení krevet. Kousky pečiva namáčejte do omáčky.

Tygří krevety recept: fit jídlo s exotickým salátem
Ingredience
- 250 g čerstvých oloupaných tygřích krevet,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 2 limetky,
- 1 stroužek česneku (jemně nastrouhaný),
- špetka chilli vloček nebo kajenského pepře,
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti,
- 1 zralé mango,
- 1 avokádo,
- ½ červené cibule,
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky.
Postup
- Vymačkejte šťávu z jedné limetky a smíchejte ji s olivovým olejem, jemně nastrouhaným česnekem, chilli (kajenským pepřem), solí a mletým pepřem. Do této marinády naložte čerstvé tygří krevety alespoň na 15 minut.
- Mezitím si připravte salát. Mango a avokádo rozkrojte, zbavte pecek a oloupejte. Dužiny pak nakrájejte na kostky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte nakrájené suroviny a zakápněte je šťávou z druhé limetky. Stačí klidně polovina limetky, aby nebyl salát příliš kyselý. Nakonec přidejte nasekaný koriandr.
- Marinované krevety poté ogrilujte nebo opečte na pánvi. Stačí 2–3 minuty z každé strany. Až budou krevety růžové, jsou hotové.
- Grilované krevety podávejte na lůžku ze salátu. Pokud chcete, můžete je ještě podle potřeby dochutit limetkou, solí a pepřem.
Nutriční vlastnosti krevet
V souvislosti s výživovými vlastnostmi krevet je důležité zmínit především vysoký obsah bílkovin. Ve 100 gramech krevet se nachází 20 gramů bílkovin, což je srovnatelné s kuřecími prsy. Krevety jsou proto ideální k doplnění živin pro stavbu svalů a navození pocitu sytosti.
Na druhou stranu patří mezi nízkokalorické potraviny, tudíž je lze doporučit i při hubnutí. 100 gramů krevet má asi jen 100 kilokalorií. Tuků najdete v tomto množství krevet asi jen 1–2 gramy.
Zastoupeny jsou zde dále omega-3 nenasycené mastné kyseliny, konkrétně kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Dostatečný příjem těchto živin je nezbytný pro správné fungování mozku, srdce a očí.
Paradoxně se ale v krevetách nachází i hodně cholesterolu, a to přibližně 170 miligramů ve 100 gramech. Dejte si na to pozor, pokud se potýkáte se zvýšenou hladinou cholesterolu.
Sacharidy v krevetách prakticky vůbec nenajdete, takže si je můžete dopřát, i když dodržujete pravidla nízkosacharidové stravy. V krevetách se nachází také vitamíny, a to především vitamín B12, vitamín E a vitamín A. Z minerálních látek obsahují jód, zinek, selen, železo, vápník a hořčík.
Zvýšenou pozornost si zaslouží především jód, který je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy. A protože mezi nejlepší přirozené zdroje jódu patří právě dary moře, mořské ryby a mořské řasy, trpí mnoho obyvatel vnitrozemských států nedostatkem jódu.
Čerstvé vs. předvařené krevety
Při nákupu krevet můžete narazit na to, že prodejci nabízejí dvě různé varianty – čerstvé a předvařené krevety. V obou receptech uvedených výše jsme používali čerstvé oloupané krevety. Poznáte je podle charakteristické šedé barvy, která se rychlým opečením změní na jemně růžovou až lososovou. Čerstvé krevety mají velkou výhodu v tom, že si zachovávají šťavnatost a pružnost.
Předvařené krevety zakoupíte již růžové. Jsou praktické v tom, že se už nemusí vařit nebo opékat. Stačí je jen ohřát, pokud je nechcete použít do studeného koktejlového salátu. Na druhou stranu jsou ale nevhodné do receptů, kde se krevety smaží a grilují. Druhá tepelná úprava totiž často vede k tomu, že se krevety vysuší či „zgumovatí“.
Krevety jako častý alergen
Mezi nejčastější potravinové alergeny patří mléko, vejce, pšenice, arašídy, ořechy, sója, ryby a mořské plody. Společně s kraby, humry a langustami se řadí krevety mezi korýše. Ve svalovině korýšů se nachází tropomyosin, který bohužel figuruje mezi častými alergeny.
Jedná se o termostabilní bílkovinu, což znamená, že je odolný vůči varu. I tepelně upravené krevety tak mohou vyvolat alergickou reakci. Někteří lidé jsou alergičtí třeba jen na jeden konkrétní druh korýšů. Mnohem častěji se ale vyskytují alergie na všechny druhy.
Patříte mezi milovníky krevet?
Velkým problémem, který se objevuje v souvislosti s alergiemi na korýše, jsou tzv. zkřížené alergie. To znamená, že i když jste třeba alergičtí jen na korýše, mohou u vás alergickou reakci vyvolat také měkkýši (mušle, slávky, hlemýždi apod.).
Jejich svalovina totiž obsahuje tropomyosin s hodně podobnou strukturou. Někdy se objevuje i křížová reaktivita s roztoči, což znamená, že lidé alergičtí na roztoče mohou prodělat alergickou reakci po konzumaci korýšů.
Zdroje: proalergiky.cz, archiv.szu.cz, irozhlas.cz, bbcgoodfood.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, nih.gov