Krevní barometr v Klatovech ukazuje dárcům, o jakou krev je zájem

10. 1. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Denně aktualizovaný krevní barometr, který ukazuje dárcům, o jakou krevní skupinu je momentálně největší zájem, zprovoznilo na svém webu transfuzní oddělení nemocnice v Klatovech. Snaží se tak optimalizovat stav zásob krve.


Barometr informuje, jakých skupin je v klatovském krevním skladu málo a jakých jsou dostatečné zásoby a je tak lepší odběr odložit. Kromě toho se dárci mohou informovat i na bezplatné telefonní lince, sdělila ČTK vedoucí lékařka transfuzního oddělení Jana Zítková.

Informovat dárce o potřebě krve a ovlivňovat tím odběry je pro nemocnici důležité. Spotřeba jednotlivých skupin kolísá, podle toho je rozdílná i potřeba odběrů. „Expirační doba odebrané krve je šest týdnů. A my nechceme brát krev, když je pravděpodobné, že by nestihla být užita v expirační lhůtě a přišla by vniveč. Odběrem se dočasně oslabuje organismus a bylo by nezodpovědné mrhat každou možností odběru vzhledem k tomu, že darovat krev lze nejvýše čtyřikrát až pětkrát do roka,“ řekla Zítková.

Dárci se dosud mohli informovat o potřebě krve po telefonu. Ne každý toho ale využil, takže se stávalo, že přišli i dárci, jejichž krve byl v Klatovech zrovna dostatek. „Drtivá většina dárců poskytuje krev nezištně, chce tím pomoci druhým a často přichází ve svém volném čase. Každého si vážíme. Je proto těžké dárce žádat, aby přišel jindy, i když je to pro dobro věci,“ uvedla lékařka.

Klatovské transfuzní oddělení zásobuje krví nemocnice v Klatovech, Domažlicích a v Sušici. Z těchto regionů pochází i téměř 2000 dárců. Oddělení dělá až 5000 odběrů ročně. Kromě Klatov pracovnice transfuzního oddělení objíždí v pravidelných intervalech dalších 11 lokalit.
V Plzeňském kraji jsou transfuzní stanice také při plzeňské fakultní nemocnici a v Rokycanech.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?