Krize v Mladé Boleslavi. Kraj navyšuje kapitál nemocnice

30. 5. 2017 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj nejspíše navýší základní kapitál krajské nemocnice v Mladé Boleslavi o čtyřicet milionů korun, a to kvůli kritické ekonomické situaci tohoto zařízení. Hejtmanství chce tímto krokem nemocnici pomoci finanční situaci stabilizovat.


Rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelé na jednání 27. června. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař. Jedním z kroků, které by měly vést ke stabilizaci mladoboleslavské nemocnice, byla také výměna jejího vedení. Ředitelem nemocnice je od konce loňského roku Ladislav Řípa.

„Do kritické ekonomické situace se dostala mladoboleslavská nemocnice kvůli způsobu hospodaření v uplynulých letech. Naším cílem je situaci v tomto zařízení co nejrychleji zlepšit,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Mladoboleslavská nemocnice podle předběžných propočtů skončí hospodaření za rok 2016 se ztrátou 75 milionů korun. S ohledem na způsob financování zdravotních služeb z veřejného zdravotního pojištění organizace předpokládá ztrátu za letošní rok o pět milionů nižší než loni.

Nezaplacené závazky nemocnice po splatnosti převyšují částku 70 milionů korun. „Nedostatek finančních prostředků v peněžním toku komplikuje nemocnici vyjednávací pozice při jednání s dodavateli o snižování cen dodávek. Situaci v zařízení se proto snažíme urychleně změnit tak, aby se nemohla dotknout pacientů,“ řekl náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Podle obchodního rejstříku činí základní kapitál mladoboleslavské nemocnice 1,498 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?