Krize v nemocnicích nekončí. Lékaři se zpět zatím nehrnou

1. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen odboráři, ale samotní lékaři zůstávají ostražití. Pražské fakultní nemocnice včera rozhodně nezaznamenaly žádné hromadné stahování výpovědí. Například v nemocnici na Bulovce, odkud chce odejít něco málo přes 180 lékařů dosud stáhlo výpověď pouze pět z nich.


„Nemám informace o tom, že v návaznosti na nabídku ministra zdravotnictví stáhli výpověď další lékaři,“ sdělil včera mluvčí Bulovky Jakub Hofmann.

Zdůraznil ovšem, že jednání s nespokojenými lékaři i nadále pokračují. Podobně se vyjádřili i mluvčí dalších fakultních nemocnic. Jejich ředitelé včera přesto vzkázali, že lékaři, kteří stáhnou výpověď se většinou budou moci vrátit na své místo.

Nejtěžší bude vrátit se do Motola

Mluvčí Hofmann včera mimo jiné uvedl, že všichni lékaři z Bulovky, kteří stáhnou výpověď do 11. února budou moci do zaměstnání automaticky nastoupit i po 1. březnu. „Nechceme na lékaře vyvíjet žádný tlak, proto jsme zvolili tak benevolentní termín,“ uvedl Hofmann. Po tomto datu již Bulovka podle něj začne nabírat nové lékaře, kteří se již hlásí.

Naproti tomu v těžší pozici se ocitli lékaři z Motola. Zdejší ředitel Miloslav Ludvík odmítl poskytnout záruku všem nespokojeným lékařům. „Není možné vzít zpět všechny lékaře, na jejich místa má již vedení nemocnice rozjednané nové uchazeče. Část z odcházejících si již našla nová místa,“ uvedl Ludvík.

V Motole, který zaměstnává více než 1080 lékařů, vypovědělo smlouvy pouze něco přes 20 lékařů. V Praze dalo výpověď zhruba 550 lékařů, což je více než deset procent nemocničních doktorů. Pokud je nestáhnou, v nemocnicích skončí na konci února. V Praze je 28 nemocnic, včetně malých soukromých. Praha zajišťuje v některých oborech péči pro celou republiku.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici mají lékaři podle ředitelky Dany Juráskové na zrušení výpovědi ještě celý měsíc. Mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová včera řekla, že přijímání lékařů zpět bude záležet na primářích jednotlivých oddělení a každý případ bude individuálně posuzován. „S největší pravděpodobností budou lékaři přijímáni zpět, ale není možné dát na to záruky,“ uvedla mluvčí.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jany Jelínkové by v případě stažení výpovědí vedení nemocnice o situaci jednalo s šéfy jednotlivých klinik. „Za této situace bychom podstatnou část lékařů vzali zpět,“ poznamenala Jelínková.

Kam s penězi?

Vedení nemocnic zatím není jednotné v tom, zda by peníze, které jim přislíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), rozdělili pouze na platy lékařů nebo by pamatovali i na zdravotnický personál.

„Samozřejmě bude záležet na tom, o jak velkou částku se pro naši nemocnici bude jednat,“ uvedla Jurásková. Vedení Všeobecné fakultní nemocnice se podle ní přiklání k navýšení platů nejen lékařům, ale i všem ostatním zdravotníkům. Stejný názor má i Ludvík.

Naději na přidání mají sestry i v Thomayerově nemocnici, záležet ale podle Štanclové bude na tom, kolik peněz nemocnice dostane. Naopak Bulovka se bude soustředit především na navýšení mezd lékařům, uvedl Hofmann. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se bude podle Jelínkové řídit pokyny svého zřizovatele, kterým je ministerstvo zdravotnictví.

„Samozřejmě náš zájem není plošné navyšování, ale cílené navýšení platů těch odborníků a odborností (včetně nelékařských), kde je to především potřeba,“ dodala.

Kromě výpovědí pracovních smluv musí ředitelé nemocnic řešit v některých zdravotnických zařízeních i výpovědi přesčasové práce. Ty lékaři slouží na základě dohody, na jejichž vypovězení mají kratší lhůtu. Pokud by skutečně doktoři přestali přesčasy sloužit, nebylo by možné podle Juráskové zajistit pohotovostní služby v takovém rozsahu, jako je tomu nyní.

Ludvík chce v případě výpovědí přesčasů převést pracoviště na směnný provoz.
Takové řešení považují za možné i na Královských Vinohradech, podle Jelínkové by ale vedlo ke zmenšení kapacity nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?