Krizové štáby se dnes domluví na koordinaci akcí Týdne neklidu

9. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb lékařů, lékárníků a nemocnic se dnes s krizovým štábem nelékařů a pacientských organizací domluví na koordinaci akcí, které uspořádají v Týdnu zdravotnického neklidu. Koná se od soboty 20. do pátku 26. května, tedy ve dnech, kdy bude Poslanecká sněmovna znovu projednávat neziskovky...


Praha - Krizový štáb lékařů, lékárníků a nemocnic se dnes s krizovým štábem nelékařů a pacientských organizací domluví na koordinaci akcí, které uspořádají v Týdnu zdravotnického neklidu. Koná se od soboty 20. do pátku 26. května, tedy ve dnech, kdy bude Poslanecká sněmovna znovu projednávat o zákon o neziskových nemocnicích. Prezident Václav Klaus normu minulý týden vetoval.

Jeho veto mluvčí krizového štábu soukromých lékařů a nemocnic, šéf České stomatologické komory Jiří Pekárek uvítal. Podle něj by neziskové nemocnice měly existovat jen jako možnost, nikoli jako povinnost, jak to ze zákona zatím vyplývá. „Záleží na tom, aby podmínky byly nastaveny tak, aby pro majitele bylo výhodné neziskovou nemocnicí mít,“ vysvětlil Pekárek.

Krizový štáb získal v petiční akci proti zákonu 230.000 podpisů, v Týdnu zdravotnického neklidu chce v tlaku proti přijetí zákona pokračovat. „V regionech i v Praze budou akce pro lékaře a také happeningy, na které pozveme veřejnost,“ upřesnil Pekárek. Dodal, že záměrem lékařů není jakkoli se dotknout pacientů, jsou podle něj už dost poškozeni zásahy ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Lékaři, kteří přijedou do hlavního města na demonstraci, jež v pátek 26. května týden neklidu završí, zavřou na tento den ordinace. Pekárek ujistil, že po dobu nepřítomnosti zajistí za sebe zástup, aby o jejich pacienty bylo postaráno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?