Krizový režim na neurologii v Kladně skončí 1. července

15. 4. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový režim na oddělení neurologie v kladenské nemocnici skončí 1. července. Nemocnici se podařilo získat lékaře, kteří tam doposud chyběli. ČTK to řekl mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů.


Kvůli krizovému režimu je uzavřeno jedno ze dvou lůžkových oddělení neurologie a iktové centrum pro postižené mozkovou mrtvicí. Záchranáři vozí pacienty postižené mrtvicí do pražských nemocnic.

Tomšů uvedl, že nemocnice získala dva chybějící lékaře. Jeden z nich v nemocnici začne pracovat od května a stane se vedoucím neurologické JIP. Druhá lékařka podle něj do práce nastoupí 1. července, kdy oddělení začne opět fungovat v plném provozu. „V současné době má nemocnice 11 smluvních vztahů s lékaři, někteří ovšem na oddělení nepracují na plný úvazek,“ doplnil Tomšů.

Krize na oddělení neurologie začala v březnu, kdy bývalí kladenští neurologové setrvali ve svých výpovědích, které podali na konci loňského roku. Odchody však nesouvisely s výzvou Děkujeme, odcházíme, ale s novým primářem Jaroslavem Elisem. Lékaři tvrdili, že je odpovědný za klesající úroveň lékařské péče na oddělení. Podle Tomšů se vztahy mezi lékaři a primářem vyhrotily kvůli odlišným pohledům na organizaci práce nebo léčebné metody.

Vedení kladenské nemocnice později chtělo o možném návratu neurologů individuálně jednat, kdežto lékaři požadovali vyjednávání s celou skupinou. Obě strany se na návratu nedohodly a podle Tomšů žádný z bývalých neurologů není v nově budovaném týmu. „Nikdo z těch lékařů, kteří odešli, neprojevil iniciativu nějakým způsobem jednat o jejich případném návratu,“ dodal Tomšů.

Krizový režim na oddělení podle něj zatím nepřinesl žádné problémy. „Logistika je zajištěna společně s pražskými klinikami, jak bylo avizováno,“ řekl Tomšů. Ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek nedávno ČTK potvrdil, že případů postižených mozkovou mrtvicí je zatím málo a zdržení s převozem pacientů je v intervalu deseti minut.

Oddělení neurologie nově funguje v nedávno otevřeném pavilonu Centra akutní medicíny, jehož výstavba včetně vybavení stála 1,4 miliardy korun. Nový pavilon se má stát centrem nemocnice. Soustředí se v něm nejnáročnější medicínské disciplíny - operační sály, centrální příjem, ambulance, jednotky intenzivní péče či ARO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?