Krizový štáb doporučil nemocnicím neuzavírat krátkodobé smlouvy

26. 10. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů doporučil včera nemocnicím, aby neuzavíraly krátkodobé smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Radí pouze smlouvy na pět let v dosavadním rozsahu. Otevřeným dopisem požádal ministra Leoše Hegera (TOP 09) o setkání.


Termín dal do 1. listopadu, jednat chce o změnách v síti na základě analýz. Pojišťovny slíbily dát do konce října seznam nemocnic, kterým dají smlouvu na pět let. Ostatním ji dají na půl roku až rok a budou s nimi jednat o podmínkách nové.

„My doporučujeme všem nemocnicím, aby neuzavíraly smlouvy krátkodobé, jen smlouvy standardní na pět let. Domníváme se, že nemá smysl smlouva na půl roku nebo rok, protože nemocnice nebudou mít stejně jistotu další existence,“ řekl novinářům mluvčí krizového štábu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Bezprecedentní stav

Dopis zatím nemáme, nicméně pan ministr je znám tím, že je veškerým jednáním obvykle velmi přístupný,“ řekl ČTK mluvčí Vlastimil Sršeň. V dopise ministrovi štáb uvádí, že je nereálné, aby pojišťovny vyjednaly za dva měsíce nejméně 1300 smluv se 189 nemocnicemi.

„Občané jsou vystaveni bezprecendentnímu nebezpečí, protože ani dva měsíce před koncem roku není zajištěno poskytování péče v nemocnicích od ledna 2013,“ řekl Krása. Podle místopředsedy Asociace českých a moravských nemocnic Petra Fialy zatím nikdy v historii českého zdravotnictví nenastala situace, že by všechny nemocnice byly bez smluv.

Podle šéfa Svazu pacientů Luboše Olejára už některé nemocnice odmítají pacientům dát termíny, protože nevědí, co bude. Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové uvedla, že se tvoří seznamy zaměstnanců k propuštění, někde už prý dávají i výpovědi.

„Jestli pan ministr a TOP 09 toto chce udělat s nemocnicemi, musíme říct rázné ne. Občané budou muset na to konto být vyzváni, aby šli do ulic,“ prohlásil Olejár.

Tlak se bude stupňovat

Krizový štáb je podle Fialy připraven tlak po 1. listopadu stupňovat, pokud s nimi Heger odmítne jednat. Varianty zatím zveřejnit nechtěl.

Podle shodného prohlášení zdravotních pojišťoven nebude po 1. lednu bez smlouvy žádná nemocnice. Návrhy smluv prý dostanou v listopadu.

Krizový štáb organizuje petici za zachování současné nemocniční sítě v regionech. Hrozí prý zrušení až poloviny ze 189 nemocnic. Petice požaduje od vlády a dalších výkonných orgánů státu odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů ČR.

Podle Krásy je k dnešku shromážděno pod společnou peticí asi 2000 podpisů. Akce začíná, takže očekává, že podpisů bude mnohem víc. Běží i několik místních petic.

Skupina V4, kterou ustavily lékařské odbory ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, mluví o hrozbě záměrné destabilizace sítě veřejných nemocnic se záměrem rozložit a zprivatizovat veřejné zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?