Krizový štáb lázní bude dnes jednat s ministrem Holcátem

29. 8. 2013 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb lázní bude dnes jednat s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem o situaci v lázeňství. Žádá změnu indikačního seznamu, který omezil počty nemocí hrazených ze zdravotního pojištění a zkrátil dobu pobytu. Pro lázně to podle mluvčí štábu a šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové znamená půlmiliardový propad příjmů. Krizový štáb varoval ministra, že současná podoba vyhlášky povede k rychlé likvidaci lázeňství.


Dlouhodobě spotřebovává lázeňství dvě miliardy korun z 290 miliard, které ročně má české zdravotnictví. Počty pojištěnců v lázeňské péči letos proti rokům 2011 a 2012 klesly podle krizového štábu o 50 procent, podle Všeobecné zdravotní pojišťovny jen o 20 procent.

Zdravotní pojišťovny už se dohodly s lázněmi na úhradách na příští rok, budou jim platit stejně jako letos. Podle Žitníkové to ale ekonomické ohrožení lázní neřeší, protože indikační seznam sníží počty pacientů, takže i celkové příjmy budou nižší.

Ročně platily zdravotní pojišťovny v posledních letech léčení zhruba 120.000 pacientů, letos jejich počet podle propočtu štábu těžko dosáhne 60.000. Štáb také varoval, že s poklesem počtu pacientů začalo propouštění lázeňských pracovníků. Lázně přitom jsou v regionech nejvíc ohrožených nezaměstnaností.

Krizový štáb, v němž jsou zdravotnické a lékařské odbory, organizace pacientů a zdravotně postižených a zástupci lázní, považuje za nejlepší řešení návrat vyhlášky do podoby před 1. říjnem 2012. Rozhodnout o tom podle něj může vláda bez ohledu na vývoj politické situace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?