Krizový štáb: Lékaři nevědí, kolik jim pojišťovny dají za péči

8. 11. 2006 9:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři, specialisté ani nemocnice nevědí, kolik jim zdravotní pojišťovny zaplatí v tomto pololetí za péči. Dohodu s pojišťovnami prý mají zatím jen zubaři. Na problémy s ujednáním dohod s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) chce krizový štáb soukromých lékařů, lékárníků a nemocnic upozornit na dnešní tiskové konferenci.


Praha -

Podle informací VZP ale už mají dvě třetiny ambulantních lékařů podepsané dodatky pro druhé pololetí a další je podepisují.

Organizátor lékařských protestů a člen krizového štábu Jan Jelínek ČTK řekl, že zaměstnanecké pojišťovny buď už nabízejí podmínky pro zdravotníky přijatelné, nebo jsou připraveny je nabízet, jakmile se lékaři a nemocnice dohodnou s VZP.

Lékaři a nemocnice se podle Jelínka snaží ve vyjednáváních o úhradách za péči alespoň částečně zrušit nepříznivé dopady úhradových vyhlášek, jež vydal na první pololetí tehdejší ministr David Rath. V těchto vyhláškách byly stanoveny přísné limity, Rath tak chtěl zamezit dalšímu zadlužování resortu.

Zdravotníci ale chtějí více peněz a brání se dosavadním regulacím plateb. Pojišťovny si naproti tomu hlídají, aby nepřekročily své zdravotně pojistné plány a nepřečerpaly peníze, které na péči mají. Pro druhé pololetí žádná vyhláška o úhradách vydána nebyla a záleží jen na dohodách lékařů a nemocnic s pojišťovnami.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?