Krizový štáb nemocnic chce jednat o penězích pro nemocnice

9. 1. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů chce jednat co nejdříve po ustavení nové vlády s novým ministrem zdravotnictví i ostatními členy kabinetu. Uvádí to v prohlášení pro média s varováním, že krize nemocniční péče trvá.


Od nové vlády chce garanci, že úhrady nemocnicím od zdravotních pojišťoven budou takové, aby nezkrachovaly. Kvůli situaci nemocnic jsou od loňského října ve stávkové pohotovosti odbory, štáb žádal o pomoc také prezidenta Miloše Zemana.

V dnešním prohlášení krizový štáb uvádí, že po loňském zvýšení odvodů za státní pojištěnce bude požadovat další zvýšení i letos, a to včetně záruk, že peníze doputují do nemocnic. Bude žádat změnu úhradové vyhlášky tak, aby nemocnicím byly kompenzovány zrušené nemocniční poplatky. Chce se podílet i na přípravě návrhu Ústavnímu soudu na zrušení letošní úhradové vyhlášky.

Mluvčí krizového štábu Petr Fiala a Václav Krása konstatují, že naděje spojované s vládou v demisi se nenaplnily. Vláda Jiřího Rusnoka podle nich pro nemocnice neudělala nic. Navýšení odvodů státu pomohlo prý jen zdravotním pojišťovnám.

„Vláda odmítla novelizovat destrukční úhradovou vyhlášku pro rok 2013, a to i přes doporučení prezidenta republiky. V úhradové vyhlášce pro rok 2014 fakticky ignorovala doporučení Ústavního soudu a řadě nemocnic znovu snížila úhrady pod kritickou mez,“ uvádějí.

Nemocnice prý s ohledem na pacienty neomezily péči a poskytovaly ji loni i nad stanovené limity. Snížily platy lékařů a sester a jejich počty omezily na minimum dané vyhláškou. „Naplnit evropskou směrnici požadující od 1. ledna 2014 snížit přesčasy na polovinu by znamenalo již přímo ohrozit životy pacientů,“ varují mluvčí v prohlášení.

Připomínají, že o situaci informoval štáb poslance sněmovního zdravotního výboru a prostřednictvím zaměstnavatelských svazů a odborů také tripartitu. Na problémy nemocnic upozornil představitele tří stran vyjednávajících o koaliční vládě a všechny poslance těchto stran.

Zdravotnictví má dostat letos přes 290 miliard korun, z nich hradí zhruba 230 miliard zdravotní pojišťovny, kterým loni na konci roku chybělo osm až deset miliard. Vláda v demisi schválila navýšení odvodů státu, systém tak má letos navíc 4,7 miliardy, a schválila půjčku pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu 1,7 miliardy.

Svatopluk Němeček, se kterým se počítá na post ministra zdravotnictví, chce problémy nemocnic hned po svém nástupu začít řešit. Jako ředitel ostravské fakultní nemocnice zná financování přímo z praxe. ČTK řekl, že jeho prvním krokem bude vyřešit dvoumiliardový výpadek příjmů nemocnic ze zrušených poplatků. S pravděpodobným předsedou vznikající vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) už je prý domluven, že o tuto částku se posílí finance pojišťoven a upraví se úhradová vyhláška, aby peníze získaly nemocnice.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?