Krizový štáb poradí nemocnicím neuzavírat smlouvy s pojišťovnami

25. 10. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů doporučí nemocnicím, aby neuzavíraly nové smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jsou jim prý nabízeny "pod nátlakem".


Štáb varuje, že dva měsíce před koncem roku není zajištěna péče v nemocnicích v příštím roce. Pojišťovny slibují zveřejnit do konce října seznam nemocnic, kterým dají smlouvu na pět let. Ostatní ji dostanou na půl roku až rok, aby byl čas na vyjednání podmínek nové smlouvy.

Kritici tvrdí, že snaha zdravotních pojišťoven ve smlouvách s nemocnicemi podstatně omezit péči vede k dramatické situaci a nejistotě, která ohrožuje kvalitu poskytované péče už teď. Od ledna 2013 se podle nich stane nemocniční péče nedostupná.

Krizový štáb organizuje petici za zachování současné nemocniční sítě v regionech. Hrozí prý zrušení až poloviny ze 189 nemocnic. Petice požaduje od vlády a dalších výkonných orgánů státu odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů ČR.

K situaci se vyjádřila i skupina V4, kterou ustavily lékařské odbory ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Podle nich je síť poskytovatelů bez jasných pravidel a odborné diskuse rozkládána kartelovou dohodou pojišťoven. Situace prý vyvolává obavy ze záměrné destabilizace sítě veřejných nemocnic se záměrem rozložit a zprivatizovat veřejné zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?