Krizový štáb poslal ministrovi novelu úhradové vyhlášky

27. 9. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů zaslal ve středu ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi návrh novely úhradové vyhlášky, podle které by šlo do nemocnic v posledním čtvrtletí letošního roku více peněz.


ČTK to sdělili mluvčí štábu Petr Fiala a Václav Krása, který je i volebním lídrem lidovců v Plzeňském kraji. Vyhláška pro letošní rok podle štábu ruinuje nemocnice. Pokud by nebyla novelizována, hrozilo by prý omezování péče a některé nemocnice by skončily. Podle ministra letošní úhradovou vyhlášku nelze ale měnit.

Krizový štáb navrhuje zvýšení záloh od zdravotních pojišťoven pro říjen, listopad a prosinec o 15 procent a pětiprocentní navýšení úhrady vypočtené podle dosavadní vyhlášky na částečnou kompenzaci zvýšených nákladů nemocnic zejména kvůli vyššímu DPH.

„Takto koncipovaný návrh splňuje nejpřísnější kritéria pro vydání novely vyhlášky v závěru období její platnosti a vylučuje její retroaktivitu,“ uvedli mluvčí. Podle nich navrhované zvýšení úhrad kompenzuje necelou polovinu ze šesti miliard korun, o které nemocnice zkrátily restrikce úhradové vyhlášky, a šesti miliard odvedených státu zvýšením DPH.

Fiala dnes v České televizi (ČT) prohlásil, že štáb má k dispozici rozsudek Nejvyššího soudu, podle kterého lze úhradovou vyhlášku měnit. Podle Holcáta naopak vládní legislativní rada „striktně odmítá revizi vyhlášky pro konec roku“. „Nemám ani lidi, kteří by vyhlášku revidovali,“ řekl v ČT ministr.

Šéfka legislativní rady Marie Benešová ve svém stanovisku k možnosti novelizace úhradové vyhlášky Holcátovi napsala, že ji „nelze s ohledem na zákonné zmocnění, na jehož základě byla vydána, v průběhu období, pro které byly touto vyhláškou stanoveny podmínky úhrad za poskytované zdravotní služby, měnit“.

Mimo jiné také uvedla, že vyhláška musí být vydána každoročně na celý následující rok a smyslem je to, aby dotčené subjekty mohly na základě stanovených podmínek plánovat svou činnost na jednoznačně vymezené období. „Pokud by takové omezení nebylo, znamenalo by to výraznou míru nejistoty pro zdravotní pojišťovny i poskytovatele zdravotních služeb,“ uvedla Benešová. Její stanovisku má ČTK k dispozici.

Ministerstvo už pracuje na nové úhradové vyhlášce pro příští rok, která nemocnicím platby zvýší. Krizový štáb ale žádá více peněz do nemocnic ještě letos, jinak se koncem roku péče omezí. Nemocnice jsou podle štábu v krizi bez rozdílu velikosti i zřizovatele. Štáb už minulý týden zpochybnil tvrzení autorů úhradové vyhlášky pro letošek, náměstků Petra Noska a Martina Plíška, že novelu nelze vydat, protože legislativní proces trvá dva až tři měsíce.

Pokud podle štábu ale nebudou novelou vyhlášky navýšeny úhrady za letošní rok, restrikce dosavadní vyhlášky dodatečně sníží nemocnicím úhrady při vyúčtování v polovině příštího roku. Ministerstvem zamýšlené zvýšení úhrad vyhláškou pro rok 2014 by tak bez novely současné vyhlášky bylo zcela anulováno, tvrdí štáb.

Pro příští rok žádá zvýšení úhrady nemocnicím nejméně na 105 procent. Opakování krizí pak prý zabrání hlavně každoroční valorizace úhrad za státní pojištěnce a osvobození léků a zdravotnických prostředků od DPH.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?