Krizový štáb se sejde, vyhodnotí prohibici a projedná další kroky

17. 9. 2012 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb, který vznikl kvůli metanolu, se dnes znovu sejde. Vyhodnotí mimo jiné to, jak zafungovala prohibice. V celém Česku platí od pátečního večera zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent. Členové štábu budou diskutovat třeba i o tom, jak by se opatření dalo zmírnit.


Metanol připravil zatím o život 20 lidí. Několik desítek otrávených skončilo v nemocnici. Podle ministerstva zdravotnictví v sobotu večer bylo v péči lékařů 38 osob. Policie po zdroji metylalkoholu usilovně pátrá. Zatím obvinila 23 lidí. Šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera uvedl, že vyšetřování pokročilo od prodejců přes dealery a směřuje k dodavateli surovin a že by případně metanol mohl pocházet z jednoho zdroje. Desetitisíce kontrol provedli policisté, strážníci, hygienici i potravinářská či obchodní inspekce.

Alkohol musel v Česku zmizet z pultů, výloh a regálů obchodů i z jídelních a nápojových lístků restaurací. Nabízet se nesmí ani na internetu. Ministr zdravotnictví nedokázal odhadnout, jak dlouho by mohl zákaz platit. Podle něj nyní štáb proto diskutuje třeba o tom, co by mohl být bezpečný alkohol, který by bylo možné prodávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?