Krizový štáb vyzval poslance, ať neschvalují plány pojišťoven

16. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, krajů, pacientů a odborů vyzval poslance, ať neschvalují zdravotně-pojistné plány zdravotních pojišťoven na letošní rok. Pokud je schválí, potvrdí tím prý výrazné snížení úhrad hlavně nemocnicím, a to za situace, kdy plány předpokládají růst příjmů z veřejného zdravotního pojištění.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) i Svaz zdravotních pojišťoven (SZP) za předloženými plány stojí, důvod k jejich změně nevidí.

„Úhrady nemocnicím podle těchto plánů by se měly snížit na 97,8 procenta úhrad loňska, úhrady následné péče na 96,9 procenta. To vše při očekávaném růstu příjmů pojišťoven na 102,4 procenta,“ sdělil ČTK mluvčí štábu, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Petr Fiala.

„Zdravotně pojistný plán VZP je navržen jako vyrovnaný v souladu s platnou legislativou. S přihlédnutím k vývoji v prvním čtvrtletí roku 2013 je možno konstatovat, že odhad vývoje na příjmové stránce byl příliš optimistický,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý a připomněl, že výběr pojistného v současné době meziročně neroste.

Podle Fialy je v plánech pojišťoven i to, že nemocničním ambulancím, které jsou jedinou možností ošetření v noci, o víkendech a svátcích, klesne úhrada na 96,6 procenta loňska, u VZP až na 90,8 procenta. Na problémy poukazoval štáb už po vydání letošní úhradové vyhlášky, způsobila prý pokles úhrad nemocnicím na 94,7 procenta loňska. „Při započtení inflace a dopadů zvýšené DPH to je snížení reálných úhrad o více než deset procent,“ vyčíslil.

Některé nemocnice podle něj už teď omezují operace, prodlužují čekací doby, poskytují jen nejlevnější léky a provádějí jen nejnutnější vyšetření. Na konci roku prý nebudou mít zdroje ani na neodkladnou péči.

Podle Tichého odpovídá úhradová vyhláška současné ekonomické situaci. „Ve vyjádření krizového štábu postrádáme informaci, že pokles úhrad od VZP by měl být kompenzován navýšením od oborových pojišťoven v návaznosti na to, jak porostou počty jejich klientů,“ upozornil.

Podle viceprezidenta SZP Ladislava Friedricha je doporučení krizového štábu „velmi neuvážené“. Plány příjmů jsou podle něj reálné, výdaje jsou jednoznačně určeny příjmy. „Navíc máme už téměř konec května, takže si nedovedu představit, co by dobrého mohlo vzniknout z toho, pokud bychom plány přepracovali,“ řekl Friedrich ČTK. Přepracovaný plán letošního hospodaření by pojišťovny stihly předložit až koncem roku.

„Já si myslím, že by to bylo jenom politické gesto, které by na faktický chod zdravotních pojišťoven nemělo žádný vliv,“ shrnul Friedrich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?