Krizový štáb žádá navýšení úhrad také pro následnou péči

4. 12. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby ve vyhlášce na příští rok zvýšil úhrady také v následné péči. S růstem pro akutní péči v nemocnicích o tři procenta je krizový štáb spokojen, na pětiprocentní navýšení tarifních platů ve státních nemocnicích a mezd v soukromých nemocnicích od ledna 2015 stačí.


ČTK to sdělil mluvčí štábu Petr Fiala.

„Krizový štáb považuje úhradovou vyhláškou garantované zvýšení úhrad pro každou nemocnici akutní péče nejméně o tři procenta oproti úhradě roku 2014, včetně uhrazené kompenzace hospitalizačních poplatků, nedeformované žádnými koeficienty, za řešení postačující ke zvýšení platů a mezd ve všech nemocnicích,“ uvádí se v tiskovém prohlášení štábu.

Do doby, než se budou moci jeho členové seznámit s doplněným zněním návrhu úhradové vyhlášky, štáb přerušuje své zasedání. Štáb současně žádá ministra, aby shodným způsobem bylo garantováno zvýšení platů a mezd v následné a dlouhodobé péči.

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Stanislav Fiala ČTK řekl, že do úhrad akutní péče jsou v návrhu vyhlášky započítány zaplacené a kompenzované stokorunové poplatky, tato částka je navýšena o tři procenta. Do úhrad následné a dlouhodobé péče, které podle návrhu vyhlášky stoupají o osm procent, ale zaplacené a kompenzované stokorunové poplatky započítány nejsou. Poplatky tvořily osm procent příjmů, takže tím ministerstvo jen pokryje výpadek poplatků a na navýšení platů nic nedává.

AČMN chce s ministerstvem vyjednat vedle osmi procent kompenzace dalších pět procent na navýšení platů. V následné péči je víc pracovníků, takže na pětiprocentní růst platů tři procenta růstu úhrad nestačí.

Chce také dosáhnout toho, aby se navýšení úhrad projevilo už v zálohách, podle dostupných informací s tím vyhláška nepočítá. Procenta navíc by tak do nemocnic reálně doputovala až v pololetí 2016. Pokud se nepodaří AČMN změnu vyjednat, vyzve podle Fialy členské nemocnice, aby zvýšily platy až od července 2016, kdy dostanou peníze z vyúčtování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?