Krizový stav vyhlášen nebude

15. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
I kdyby z nemocnic k 1. březnu odešlo 3800 lékařů, stát na tuto akci bude připraven a Bezpečnostní rada státu nenavrhne vládě vyhlášení celostátního krizového stavu.


Oznámil to po jejím včerejším zasedání premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že ve středu bude o situaci jednat také vláda.

„Bezpečnostní rada státu nebude navrhovat vládě vyhlášení nějakého celoplošného, celostátního stupně některého z krizových stavů. To považujeme za neadekvátní krok,“ řekl Nečas. Mzdovým požadavkům lékařů vláda už dál neustoupí.

„Ze státního rozpočtu nepřijde ani koruna navíc do zdravotnictví. A myslím si, že i v situaci eskalujících požadavků jiných zaměstnanců veřejného sektoru musí být zástupcům LOK jasné, že manévrovací prostor vlády se prudce zužuje,“ zdůraznil premiér. Zopakoval, že vláda stále preferuje dohodu s lékaři.

Lékaři-vojáci zatím nenastoupí

O nasazení lékařů-vojáků na Vysočinu, která je odchodem doktorů ohrožena nejvíce, zatím rozhodnuto není.

Zatím zůstanou v nemocnicích, kde dosud pracují. „Teprve kdyby nebyl jiný způsob, jak Vysočině pomoci, v menších týmech by se tam přesunuli, aby pokryli výpadky, např. anesteziologů,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Dodal, že se zdravotními rady krajů provedl „jakousi inventuru připravenosti“, která ukázala i některé nesrovnalosti, např. zatím špatnou komunikaci mezi řediteli fakultních nemocnic a kraji. „To musíme odstranit, doladit,“ dodal ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?