Krnov se chystá na nejhorší, co bude po odchodu lékařů

11. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj, nemocnice i vedení města Krnova připravují krizový scénář pro oblast zdravotnictví.


Společně hledají model, jak bude fungovat poskytování neodkladné zdravotní péče pro občany našeho regionu přibližně s polovinou lékařů.

Ostatní lékaři hodlají opustit nemocnice v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme. V Moravskoslezském kraji je ve výpovědi celkem 562 lékařů, což představuje více než polovinu takzvaných lékařů u lůžka. Aktuálně žádná výpověď nebyla stažena.

Krnovská starostka Alena Krušinová sama řadu let působila ve zdravotnictví, takže události v tomto oboru sleduje obzvlášť pečlivě. Je neustále v kontaktu s ředitelem krnovské nemocnice Ladislavem Václavcem, který společně s řediteli dalších krajských nemocnic vede jednání s hejtmanem.

Spolupráce s Opavou není slučování

„Je jasné, že při řešení situace v Krnově bude klíčová spolupráce a vzájemná výpomoc s opavskou nemocnicí. Přestože se zkoumají možnosti, ve kterých oborech se mohou krnovští a opavští lékaři doplňovat a vytvořit jeden tým, chtěla bych zdůraznit, že rozhodně slučování nemocnic není na programu jednání. Připravovaný režim čtyř územních nemocnic v kraji namísto osmi není totéž co slučování,“ upozornila starostka Krnova Alena Krušinová.

„V rámci republiky panují největší obavy o oblast porodnictví, ale v krnovské nemocnici je situace poměrně příznivá. Řeší se teď hlavně problémy, které vyplývají z toho, že rychlá záchranná služba nestihne dojezdové limity při převozech pacientů z Krnovska do Opavy nebo naopak,“ komentovala současnou situaci starostka Krušinová, která má dlouholetou praxi právě v krnovské nemocnici.

Nutnost informování veřejnosti

Podle starostky je důležité nejen najít řešení, ale hlavně s ním co nejdřív seznámit občany, kteří v posledních týdnech žijí v nejistotě.

„Ve zdravotnictví nastala složitá a nepřehledná situace, informace se mění z hodiny na hodinu, a zatím nebyla zveřejněna oficiální nová koncepce zdravotnictví v kraji. Proto bohužel mezi pacienty a mezi zaměstnanci nemocnic v tuto chvíli není nouze o fámy a spekulace. Z našeho pohledu je hlavní, aby se občané co nejdřív dozvěděli, jaké konkrétní změny se chystají, aby se na ně mohli připravit,“ dodala starostka.

Už dnes proběhne první zasedání expertního krizového týmu, který připraví plán a harmonogram potřebných opatření, aby v kraji byla garantována lékařská péče i po 1. březnu. V expertním týmu jsou zástupci všech nemocnic v kraji včetně té krnovské, záchranné služby Moravskoslezského kraje, Policie ČR a také zástupci pojišťoven. Expertní skupina se bude scházet podle potřeby třeba i denně na krajském úřadu pod vedením hejtmana Jaroslava Palase.

Na pátečním jednání bude konečně představen základní scénář řešení krizové situace, který bude upravován podle aktuálního vývoje.

Počítá se s takzvaným režimem čtyř územních nemocnic, které vytvoří společné lékařské týmy, aby byla v kraji plošně zajištěna akutní zdravotní péče. Nemocnice v kraji budou podle svých možností přebírat některé akutní pacienty, ale jinak budou nuceny odsouvat plánované operace a zřejmě už od poloviny února začnou s útlumem některých oddělení.

Hejtman Palas stále jedná s řediteli krajských nemocnic a na pondělí požádal o svolání dalšího jednání s lékařskými odboráři z LOK, aby se opět pokusil o dohodu a smír

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?