Krnovská nemocnice buduje školku pro děti svých zaměstnanců

30. 10. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci nemocnice v Krnově na Bruntálsku budou moci od ledna pro své děti využívat školku, která vzniká v areálu zdravotnického zařízení. Budova pro předškoláky už je připravena a nyní se bude vybavovat nábytkem a hračkami, řekla ČTK mluvčí nemocnice Eva Kijonková.


„Zřízením mateřské školky přímo v areálu chceme vytvořit pro rodiče malých dětí trvalou podporu pro sladění profesního života s rodinným,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Kvůli neplánovaným a náročným stavebním úpravám při rekonstrukci budovy zahájí školka provoz o něco později, než bylo plánováno. Od ledna by však měla být zcela připravena a dětem zaměstnanců nemocnice v ní bude k dispozici 24 míst. Podle předběžného zájmu zaměstnanců se školku ihned podaří naplnit. Nemocnice zaměstnává téměř 800 lidí.

„Průběžně již vybíráme kvalifikovaný personál. Zařízení bude od začátku provozováno jako běžná mateřská škola zcela podle výchovně vzdělávacího programu standardních školek, nepůjde tedy jen o 'hlídací službu'. Děti budou moci školku navštěvovat celodenně, ale třeba i jen pár hodin, podle aktuálních potřeb rodičů,“ řekla Gabriela Čepová, která se na vzniku školky podílí.

Předškolní zařízení chce vyjít rodičům vstříc i prodlouženou pracovní dobou, která bude od 06:00 do 18:00, v nutných případech až do 19:00. Bude přijímat i děti nižšího věku kolem dvou let, které však musí zvládnout základní hygienické návyky. „Provoz umožní individuální přístup, vytvoří podmínky pro udržení kontaktu rodiče se zaměstnavatelem během rodičovské dovolené, zvýší možnosti profesního rozvoje a usnadní návrat do zaměstnání,“ podotkla Kijonková.

Zařízení bude po dobu 18 měsíců fungovat díky dotacím z evropských fondů. Záměrem nemocnice je ale udržet chod mateřské školy i do budoucna.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?