Krnovská nemocnice má nový počítačový tomograf za 17 milionů

21. 2. 2014 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krnovská nemocnice včera uvedla do provozu nový počítačový tomograf (CT) za 17 milionů korun. Bude sloužit především pro pacienty iktového centra, které pomáhá lidem s cévními mozkovými příhodami. Přednostmi nového tomografu, který nahradil starší typ tohoto diagnostického přístroje, jsou jeho vyšší rychlosti i kvalitnější rozlišení, řekla ČTK mluvčí nemocnice Eva Kijonková.


„CT je radiodiagnostický přístroj, který za pomoci rentgenového záření a výkonné výpočetní techniky s přesností zobrazuje struktury ve vyšetřované oblasti pacienta. Díky novým technologiím CT přístrojů je radiační zátěž pacienta významně snížena, zejména díky velké rychlosti skenování a využití nejmodernějších měřicích a výpočetních systémů při vysoké kvalitě zobrazování,“ vysvětlil primář radiologického oddělení nemocnice Ivo Šenkyřík.

Nemocnice už přístroj odzkoušela ve zkušebním provozu, a nyní tak může plně začít sloužit pacientům, a to nejen z Krnovska, ale i okolních regionů. Neurologické pracoviště krnovské nemocnice zajišťuje péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou pro spádovou oblast se zhruba 196.000 obyvateli. Lékařům nové zařízení pomůže především při rychlé a přesné diagnostice těchto stavů.

Neurologické oddělení v Krnově na Bruntálsku získalo jako jedno ze dvou desítek pracovišť v zemi status iktového centra v roce 2010. Zdravotnickým zařízením ho uděluje ministerstvo zdravotnictví, které tak vytváří síť specializovaných pracovišť, jež mají zajistit kvalitnější a včasnou léčbu mozkových příhod.

„Zařazení krnovské nemocnice do této vysoce odborné sítě umožní záchranu vážně nemocných pacientů. Směrování nemocného s akutní cévní mozkovou příhodou přímo do specializovaného centra zásadním způsobem ovlivňuje úspěšnost jeho léčby a následnou kvalitu života,“ uvedla Kijonková.

Podle ředitele nemocnice Ladislava Václavce je neurologické oddělení krnovské nemocnice největším komplexně vybaveným neurologickým pracovištěm v západní části Moravskoslezského kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?