Krnovská nemocnice otevřela centrum péče o seniory

29. 11. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krnovská nemocnice dnes v Léčebně dlouhodobě nemocných ve Městě Albrechtice na Bruntálsku otevřela modernizované centrum komplexní paliativní a geriatrické péče.


Modernizace centra přišla na 38,5 milionu korun. Během úprav byly v centru rekonstruovány elektrické rozvody i kanalizace, ale rovněž se opravovaly chodby, koupelny a společenské místnosti. Ve 29 pokojích přibyl nový nábytek a centrum získalo i 81 nemocničních lůžek s antidekubitními matracemi (proti proleženinám). V nemocničním areálu ve Městě Albrechtice navíc vznikla terapeutická stezka pro pacienty. Nechybí ani meditační místnost, nadstandardní pokoje či samostatné pokoje pro umírajícího pacienta a jeho rodinu. Zakoupeny byly i rehabilitační pomůcky, zdravotnická technika nebo sanitka pro přepravu pacientů. Zařízení má přispět ke zlepšení kvality zdravotní péče o seniory, řekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

Úpravy centra byly z pětaosmdesáti procent financovány z Programu švýcarsko-české spolupráce ministerstva zdravotnictví. Zbývající peníze uhradil Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, přispěla i samotná nemocnice.

V Moravskoslezském kraji v současnosti žije na 300.000 seniorů, což je zhruba čtvrtina obyvatel regionu. „Populace nejen u nás stárne a potřebuje ve větší míře odbornou péči a komplexní přístup. Senioři mívají několik diagnóz současně, řadu chorob, které ovlivňují jejich celkový zdravotní stav. Proto jsou zařízení tohoto typu velmi potřebná,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (za ANO).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?