Kroky ministra zdravotnictví Kubinyiho za sto dní ve funkci

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi vystřídal v čele úřadu Marii Součkovou 14. dubna letošního roku. Hlavní kroky nového ministra za sto dní, které uplynuly od jeho jmenování do funkce čtěte v článku...


PRAHA - Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi vystřídal v čele úřadu Marii Součkovou 14. dubna letošního roku. Hlavní kroky nového ministra za sto dní, které uplynuly od jeho jmenování do funkce:

- Odvolání ředitelů několika zdravotnických zařízení. Prvním byl v květnu šéf IKEM Karel Filip, v červnu následovali ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) Jiří Pubrdle a šéf olomoucké fakultní nemocnice Jaroslav Vomáčka. Do funkce ředitele pražské Všeobecné fakultní nemocnice Kubinyi jmenoval Pavla Horáka, kterého pověřil i vedením FTN a pražské Bulovky.

- Kritika jeho předchůdkyně Milady Součkové kvůli kauze Diag Human. Kubinyi začátkem června řekl, že zvažuje podání trestního oznámení na Součkovou kvůli smlouvě, kterou údajně neoprávněně podepsala s brněnským advokátem Zdeňkem Nováčkem o zastupování ve sporu s firmou. Později se rozhodl, že případem nepověří policii, ale přenechá jej Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

- Spor s ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou. Už krátce po nástupu do funkce Kubinyi prohlásil, že ředitelka nestačí na svoji funkci; kritizoval i hospodaření VZP. Pojišťovna i Musílková kritiku odmítly a sporem se zabývala i Poslanecká sněmovna.

- Zrušení klecových a síťových lůžek. Když se proti klecovým postelím v ČR postavila britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová, přikázalo ministerstvo okamžitě zrušit lůžka s mříží a do konce roku i lůžka se sítěmi. Tento krok kritizoval jako unáhlený mimo jiné prezident Václav Klaus.

- Nová koncepce zdravotnictví. Kubinyi ji má představit dnes.

ČTK

POznámka: Informace o nové koncepci J. Kubinyiho přineseme ihned po tiskové konferenci zde na www.Zdravi.Euro.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?