Kroměříž: nemocnice ušetřila miliony

11. 6. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna z nejzadluženějších v Česku? Tohoto nechvalného přívlastku se může kroměřížská nemocnice už brzy zbavit. Pod novým vedením totiž zařízení stále lépe hospodaří. V loňském roce skončila nemocnice se ztrátou necelých deseti milionů korun...


Za vyrovnanější ekonomikou stojí jak úsporná opatření, tak méně populární kroky: třeba propouštění zaměstnanců.

„Hospodařením jsme se dostali na minus devět milionů devět set dvacet tisíc korun,“ informoval ředitel nemocnice v Kroměříži František Fuit s tím, že to je o třináct milionů lepší výsledek než loni.

Podle něj za zlepšující se ekonomikou špitálu stojí pochopitelně především úspory. „Museli jsme sice snížit počet zaměstnanců, ale jejich práci jsme nahradili nasmlouvanými dodavatelskými službami,“ poznamenal ředitel.

Pracovní poměr nemocnice podle ředitele rozvázala asi s šedesáti obslužnými pracovníky. „Pacientů se tento krok samozřejmě nedotkne,“ ujistil Fuit.

Reorganizace nastala například v oblasti dopravní zdravotní služby, která nemocnici přinesla největší úsporu. „Odhaduji, že to bylo až deset milionů korun,“ dodal šéf špitálu s tím, že nemalé prostředky nemocnici ušetřilo také zrušení provozu prádelny.

„Tento výsledek bude směrodatný až za rok 2007, protože službu prádelny jsme přijali ke konci loňského roku,“ vysvětlil ředitel. Vedení nemocnice v úsporných opatřeních pokračuje i v letošním období.

„Příští rok bychom měli znát výsledek rozhodnutí, které nás přimělo k nasmlouvání externí firmy pro zabezpečení úklidu. Mimo to si zaslouží rekonstrukci nemocniční kuchyně. Tomu ovšem předchází fakt, že budeme muset dočasně přerušit její provoz a zajistit stravu pro pacienty pomocí jiného subjektu,“ řekl Fuit.

Ředitel nemocnice předpokládá, že po skončení rekonstrukce kuchyně bude její provoz ekonomičtější a obslouží ji méně zaměstnanců než nyní.

„Díky tomu počítáme s další úsporou dva až tři miliony ročně. Naším cílem je samozřejmě se postupně dostat do mírného zisku nemocnice,“ doplnil Fuit.

Další úsporu by pro zdravotnické zařízení mohla přinést rekonstrukce kotelny, na které špitál prodělává dvě stě tisíc měsíčně.

Kroměřížská nemocnice byla v roce 2005 jedinou ze čtyř nemocnic zřizovaných Zlínským krajem, která skončila se ztrátou, a to 22,7 milionu.

Ostatní zařízení zakončila období s vyrovnaným výsledkem. Ušetřené peníze chce vedení kroměřížské nemocnice použít především na obnovu stávajících a nákup nových přístrojů.

Eva Gremlicová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?