Kroměřížská nemocnice vyřešila nedostatek lékařů, hrozila omezení

3. 3. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Kroměřížské nemocnice zažehnalo hrozbu omezení péče, které mohlo nastat kvůli nedostatečnému personálnímu zabezpečení na některých odděleních. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dala nemocnici ultimátum do konce února, aby situaci vyřešila. Ředitelka nemocnice Lenka Mergenthalová ČTK řekla, že věc se už podařilo vyřešit přesunem lékařů či snížením počtu lůžek na některých odděleních.


„Administrativně jsme přesunuli některé úvazky z ambulancí na lůžková oddělení nebo z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení. Na dětské oddělení jsme přijali jednu lékařku,“ uvedla ředitelka.

Na interním a gynekologickém oddělení však nemocnice musela snížit počet lůžek, aby počet lékařů odpovídal požadavkům. Na interně ubylo 11 lůžek, na gynekologii osm. „Na gynekologii a podobně i interně nám chyběl jeden plně kvalifikovaný lékař,“ podotkla Metgenthalová.

Nemocnice konzultovala tyto kroky s pojišťovnou. „Z pohledu VZP dala kroměřížská nemocnice akutní problém týkající se personálního obsazení do pořádku do té míry, že není důvod k žádnému omezování péče ani jiným podobným krokům. Domluvili jsme se nicméně, že dál budeme jednat o případné výhledové restrukturalizaci poskytovaných služeb,“ řekl dnes ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Mergenthalová je ve funkci ředitelky měsíc, valná hromada nemocnice na konci ledna odvolala původního ředitele Romana Dostalíka. Podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) byla důvodem špatná ekonomická situace v nemocnici. Loňské hospodaření skončí ve ztrátě asi 55 milionů korun. Bývalé vedení podle Nečase ani neřešilo problém s pojišťovnou ohledně personálního obsazení oddělení. Mergenthalová, která v nemocnici působila jako primářka a je také opoziční krajskou zastupitelkou za STAN-TOP 09, už loni způsob vedení nemocnice kritizovala.

Nemocnice nyní připravuje obchodní plán na letošek, cílem je vyrovnané hospodaření. „Úhradová vyhláška nám dává velmi dobrou šanci na příjmy o desítky milionů vyšší než loni,“ řekla dnes ČTK ředitelka. Nemocnici však podle ní nyní tíží vratka VZP ve výši asi 35 milionů Kč, kterou musí nemocnice zaplatit do konce dubna. „To nás zatěžuje, máme měsíčně na účtu o několik milionů méně, než jsme mohli mít,“ podotkla.

S výjimkou Uherskohradišťské nemocnice skončily loni ve ztrátě všechny nemocnice zřizované Zlínským krajem. Nejhůře je na tom zlínská nemocnice, u které bude podle předběžných výsledků ztráta činit 192 milionů korun. Kraj nedávno poskytl třem zadluženým nemocnicím půjčku 180 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?