Kroměřížská nemocnice zavře lůžkové kožní oddělení, nemá lékaře

23. 4. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kroměřížská nemocnice musí od května zavřít lůžkovou část kožního oddělení. Důvodem je nedostatek lékařů, ztráta akreditace pro vzdělávání v oboru kožní lékařství a záporný hospodářský výsledek kožního oddělení.


Kožní oddělení bylo každý rok prodělečné asi o 1,4 milionu korun, řekla ČTK mluvčí nemocnice Veronika Klímová. Oddělení mělo 15 lůžek, v nemocnici bude nadále fungovat kožní ambulance i stacionář. Uzavírání dalších oddělení se podle Klímové nechystá.

„Případná potřeba hospitalizace bude posouzena individuálně podle diagnózy na lůžku interního oddělení Kroměřížské nemocnice nebo kožního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně,“ uvedla ředitelka nemocnice Lenka Mergenthalová. Infekční případy budou hospitalizovány v Uherském Hradišti nebo ve Zlíně.

Prostory lůžkového kožního oddělení nemocnice využije k provozu stacionáře kožní ambulance, pro oddělení následné péče, které nemocnice zvažuje, či pro jiné oddělení.

Kroměřížská nemocnice skončila stejně jako nemocnice ve Zlíně a Vsetíně ve ztrátě. Tři nemocnice se podle hejtmanova náměstka Libora Nečase (SPOZ) dostaly loni do tíživé situace zejména kvůli úhradové vyhlášce. Loňská ztráta 270 milionů korun je rekordní od roku 2003, kdy nemocnice začal spravovat kraj.

Ztráta v kroměřížské nemocnici činila 55 milionů korun, ve vsetínské 24 milionů korun. Největší ztrátu vykázala loni zlínská nemocnice, a to 192 milionů korun. Jako jediná hospodařila se ziskem Uherskohradišťská nemocnice, měla zisk 6,5 milionu korun.

Úhradová vyhláška pro letošní rok je podle Nečase příznivější, nemocnice plánují vyrovnané hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?