Kroměřížské záchytce přibývá klientů, loni jich bylo 1088

18. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidí, kteří po požití alkoholu skončí v kroměřížské protialkoholní záchytné stanici, stále přibývá. Loni jich bylo 1088, řekla ČTK mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová. V roce 2012 strávila noc na záchytce tisícovka opilců, v roce 2008 jich bylo jen 270.


Kroměřížské nemocnici se přitom z klientů záchytky nedaří vymáhat poplatek za noc strávenou v zařízení, také proto krajští zastupitelé od letošního ledna výrazně snížili cenu z 8455 na 750 korun.

Za první měsíc letošního roku nocovalo na záchytce 116 lidí. „To je sice o 32 lidí více, než za stejný měsíc loňského roku, po jednom měsíci od snížení ceny za pobyt určitě není na místě hodnotit, zda se změna ceny projevila, či nikoli. V jiných měsících loňského roku se podobné počty zachycených objevily hned několikrát,“ uvedla Klímová.

Podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) loni zaplatilo nemocnici jen asi 13 procent klientů. Nemocnice, která je ve špatné ekonomické situaci, však musí platit daň z dlužné částky, přestože se ji nedaří z klientů vymáhat. Ztráta nemocnice od začátku činnosti záchytky činila na konci loňského roku 26 milionů korun.

Řada klientů záchytné protialkoholní stanice je tam podle Nečase opakovaně, jsou to často bezdomovci či nezaměstnaní. Částka přes 8000 korun byla podle něj vysoká, před několika lety se dokonce platilo 12.700 korun.

Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát na krajské samosprávy převedl nemocnice a psychiatrická léčebna v Kroměříži odmítla dále centrální záchytnou stanici provozovat. Podle zákona je povinností kraje provoz tohoto zařízení zabezpečit. Na provoz dává kraj šest milionů korun ročně. Hejtmanství před lety zvažovalo přestěhování záchytné stanice do areálu zlínské krajské nemocnice, prozatím však zůstává v Kroměříži, stěhování se zatím podle Nečase nechystá z ekonomických a organizačních důvodů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?