Kroměřížskou nemocnici čekají v pěti letech investice za 500 mil.

6. 5. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský kraj hodlá investovat do kroměřížské nemocnice v pěti následujících letech asi půl miliardy korun. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO). Aktualizaci plánu investičního rozvoje schválili krajští radní. V nemocnici by měl vzniknout nový centrální příjem i vjezd do areálu.


Nový vjezd do areálu by měl být naproti psychiatrické léčebny. „Současný stav je již nevyhovující,“ řekl Nečas. Kraj také počítá s přistavěním prostorů pro dialýzu a magnetickou rezonanci. „Chceme také propojit budovu A a B krytým koridorem,“ uvedl Nečas, podle něhož se chystají i rekonstrukce budov.

Letos bude v areálu nemocnice dokončeno přesunutí protialkoholní záchytné stanice z budovy A, kde sídlí chirurgické obory, do nových prostor. „Začneme s budováním prostoru pro dialýzu a začneme řešit, jestli magnetickou rezonanci pořídíme v příštím roce, to by již musela začít příprava,“ řekl náměstek.
Kraj by rád využil evropských dotací. „Čekáme, jestli budou vypsané nové programy, především na dialýzu nebo magnetickou rezonanci, na tyto přístavby by bylo možné něco čerpat, proto na to musíme být nachystaní,“ podotkl Nečas.

Generely nemocnic ve Vsetíně a Uherském Hradišti byly podle něj už aktualizovány. „Generel zlínské nemocnice jsme v tuto chvíli neaktualizovali, tam bychom rádi zahájili výstavbu nového centrálního pavilonu,“ řekl Nečas.

Nemocnice zřizované krajem hospodařily v loňském roce podle předběžných výsledků se ziskem. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně skončila předběžně se ziskem dva miliony korun, Uherskohradišťská nemocnice 14 milionů korun, Kroměřížská nemocnice devět milionů korun a Vsetínská nemocnice 7,5 milionu korun. Předloni přitom skončilo hospodaření nemocnic v rekordní ztrátě 270 milionů korun. Loňské lepší výsledky způsobila podle Nečase zejména příznivější úhradová vyhláška.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?