Kubek drtivě zvítězil, komoru povede dalších pět let

20. 11. 2010 12:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Milan Kubek obhájil funkci prezidenta České lékařské komory (ČLK). Pro dosavadního prezidenta zvedlo ruku 245 z 369 delegátů sjezdu. Drtivě tak porazil protikandidátku Janu Hercogovou, která získala 75 hlasů. Stavovskou organizaci povede dalších pět let.


Dlouho očekávaný okamžik měli delegáti sjezdu České lékařské komory rychle za sebou. Milan Kubek obhájil funkci prezidenta komory již v prvním kole a to drtivou většinou. Na kontinuitu a jistotu v podobě stávajícího prezidenta vsadilo 245 delegátů z 369.

Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky a profesorka Univerzity Karlovy, v projevu řekla, že komora by měla vyjednat podmínky přijatelné pro všechny lékaře, pokud se to nepodaří, měli by lékaři poskytovat jen péči, kterou jim zaplatí zdravotní pojišťovny. Hercogovou přišel na sjezd osobně podpořit přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk, Kubka zase přední český chirurg profesor Pavel Pafko.

Milan Kubek musel nejdříve odstoupit z funkce prezidenta České lékařské komory (ČLK), aby mohla volba proběhnout. Kubkova abdikace, kterou začal druhý den sjezdu ČLK, byla nutností, mandát mu totiž končí až v lednu. Kubek i jeho protikandidátka Jana Hercogová seznamili pak lékaře se svými plány v čele komory. Los určil jako prvního k představení programu Kubka.

„Můj program je vyšší cena práce a slušné profesní podmínky pro všechny lékaře, dostupné vzdělávání, zachování profesní autonomie lékařského stavu. Neslibuji zázrak, zázraky neumím, slibuji pouze práci,“ řekl Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?