Kubek: Museli nás umlčet, překážíme lobbistickým skupinám

30. 11. 2006 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
"Ministr Julínek zbavil ČLK možnosti spolurozhodovat o úhradách léků ze zdravotního pojištění. V procesu kategorizace léčiv přitom ČLK vždy hájila racionální využívání prostředků zdravotního pojištění - tedy i vašich peněz tak, aby farmaceutické firmy nemohly léky předražovat a aby byly přednostně z veřejných prostředků hrazeny léky, jejichž účinnost se prokázala v praxi," tvrdí prezident ČLK...


PREZIDENT ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY (ČLK) MILAN KUBEK ŘEKL PRÁVU:

Proč se tak bráníte nepovinnému členství v komoře? Nebylo by přece jen demokratičtější, kdyby lékaři, kteří s ČLK nesouhlasí, nemuseli být povinně jejími členy?

ČLK může dnes disciplinárně postihnout odborná pochybení všech lékařů, kteří v ČR pracují. To je velmi důležité. Pokud by nebylo povinné členství a ČLK ztratila právo vést registr lékařů, pak by každý lékař, který se proviní proti lékařské etice nebo odborně pochybí, mohl uniknout potrestání tím, že by z ČLK jednoduše vystoupil. Komora by tak nemohla plnit jednu ze svých základních povinností, tedy být garantem, že všichni lékaři pracují dobře.

A co může komora poskytnout pacientům?

Každý občan, který má pocit, že nějaký lékař nebo zdravotnické zařízení poškodili jeho nebo někoho z jeho příbuzných, se může bezplatně obrátit se stížností na revizní komisi ČLK. Komora na tuto práci od nikoho žádnou finanční podporu nedostává. Tento servis poskytujeme pacientům za peníze lékařů.

Váš víkendový sjezd ale o pacientech moc nemluvil.

Mýlíte se. Vedle prosazování trvalého smluvního vztahu mezi lékaři a zdravotními pojišťovnami, který přinese pacientům jistotu, že je žádný úředník z pojišťovny svým rozhodnutím nepřipraví o jejich ošetřujícího lékaře, ke kterému mají důvěru, mně i představenstvu sjezd uložil, abychom se snažili získat zpět kompetence, které komoře odebral ministr Julínek.

Počkejte, jak kompetence komory souvisí s pacienty?

Velmi úzce. Ministr Julínek zbavil ČLK možnosti spolurozhodovat o úhradách léků ze zdravotního pojištění. V procesu kategorizace léčiv přitom ČLK vždy hájila racionální využívání prostředků zdravotního pojištění - tedy i vašich peněz tak, aby farmaceutické firmy nemohly léky předražovat a aby byly přednostně z veřejných prostředků hrazeny léky, jejichž účinnost se prokázala v praxi. Zcela netransparentní se z vůle nového ministra stalo i rozhodování o tom, do které nemocnice se umístí ty nejdražší lékařské přístroje. Také zde ČLK bránila plýtvání s veřejnými penězi. Museli nás umlčet, protože jsme překáželi některým lobbistickým skupinám.

Nejsou to až moc tvrdá slova?

Ne. V neposlední řadě požadujeme zpět právo hodnotit odbornou úroveň lékařů. Komora ji totiž dokáže posoudit mnohem lépe než úředníci ministerstva, kteří většinou ani nemají žádné medicínské vzdělání.

Komora ale také prosazuje zvyšování spoluúčasti pacientů, a to asi není v zájmu občanů.

Platby u lékařů pochopitelně nemohou tvořit bariéru, která by učinila zdravotní péči pro sociálně slabší skupiny obyvatel nedostupnou. Dostupnost kvalitní zdravotní péče pro každého, kdo ji potřebuje, musí zůstat zachována. Míra spoluúčasti pacientů na úhradě zdravotní péče však patří v ČR k nejnižším na světě, a proto někteří spoluobčané solidární principy zneužívají.

Spoluúčast pacientů se ale nemá stát důležitým zdrojem peněz.

Může však přinést významné úspory, pokud pacienti budou své právo na zdravotní péči využívat, nikoliv zneužívat. A ušetřené prostředky pak můžeme použít na drahou léčbu těch, kdo ji skutečně potřebují. Tedy i sociálně citlivým způsobem nastavená spoluúčast na úhradě zdravotní péče je v konečném důsledku v zájmu pacientů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?