Kubek: Sobotka slíbil, že se bude zdravotnictvím osobně zabývat

10. 3. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory Milan Kubek vysvětloval ve středu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) její požadavky ohledně výzvy k přípravě plánu na záchranu zdravotnictví. Komora například chce, aby kabinet razantně zvýšil platby za státní pojištěnce a aby platy zdravotnického personálu rostly ročně nejméně o desetinu.


Sobotka slíbil, že se bude situací ve zdravotnictví osobně zabývat, řekl Kubek novinářům po schůzce s ministerským předsedou ve Sněmovně. Účastnil se jí také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Šlo o první jednání, pan premiér chtěl hlavně vysvětlit ty body,“ uvedl Kubek. Sobotka podle něho vnímá, že zdravotnictví je prioritou a že má vážné problémy. Pro další schůzku Kubek žádal, aby se jí zúčastnili i zástupci dalších dvou koaličních stran, tedy hnutí ANO a KDU-ČSL. Se zvyšováním výdajů do zdravotnictví nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), pravidelně poukazuje na „černé díry“, v resortu je podle něj peněz dostatek.

Kubek ale tvrdí, že zdravotnictví se rozpadá a některé nemocnice jsou v katastrofálním personálním stavu. Lékaři odcházejí do zahraničí, sestry mimo obor, řekl. Pacienti často nemohou podle prezidenta komory sehnat ani praktického lékaře, zejména dětského. „Zdravotní péče není dostatečně kvalitní a v dané chvíli už ani bezpečná,“ tvrdí.

„Zdravotnictví je strašně podfinancováno, kvůli tomu má nedostatek personálu, zbylí zaměstnanci jsou nuceni porušovat zákoník práce,“ pokračoval Kubek. Komora právě kvůli této situaci žádá po kabinetu, aby krizový plán pro zdravotnictví vypracoval. Navrhuje podle Kubka jen opatření, která by mohla splnit ještě tato vláda do konce volebního období v přespříštím roce. „Nějaké sliby do daleké budoucnosti zdravotnictví v současnosti nepomohou,“ podotkl.

Komora také chce, aby plán obsahoval zavedení zdravotní daně z tabákových výrobků a z alkoholu, právo pacienta volit si svobodně lékaře a zdravotnické zařízení a změny ve vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu. Žádá rovněž například to, aby všechna zdravotnická zařízení dostávala za stejné výkony stejné částky, tedy aby se seznam výkonů změnil v ceník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?