Kubek žádá Hegera o omluvu lékařům za výroky o nich

14. 6. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek žádá ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby se omluvil lékařům, které jeho resort v květnu v tiskovém prohlášení prý obvinil z korupčním jednání a nepřímo i z poškozování pacientů.


Kubek zároveň Hegerovi v otevřeném dopise nabídl spolupráci ČLK při prosazování zdravotnické reformy.

Celé znění dopisu prezidenta ČLK najdete ZDE.

„Zmiňovaná, pro lékaře urážlivá tisková zpráva byla nepřiměřenou a dle mého názoru zbytečnou reakcí ministerstva zdravotnictví na prohlášení ČLK a dalších lékařských organizací, v němž jsme vyjádřili oprávněné obavy lékařů z části vašich reformních záměrů, které směřují k posílení moci zdravotních pojišťoven nad lékaři i pacienty,“ napsal Kubek v dopise, který má ČTK k dispozici.

Ministerstvo v prohlášení reagovalo na stanovisko lékařské komory, odborů a dalších menších lékařských organizací ohledně přípravy zdravotnické reformy. Organizace, jež podepsaly dvanáctibodové prohlášení Sebeobrana lékařů, nesouhlasí mimo jiné s tím, aby pojišťovny rozhodovaly o síti zdravotnických zařízení, mohly bez udání důvodu vypovídat smlouvy lékařům a aby si pojišťovny mohly zřizovat vlastní zdravotnická zařízení.

Podle květnového prohlášení ministerstva ale lékaři „nehájí pacienty, ale své finanční jistoty, nehledě na ekonomický stav země, svou nedotknutelnost na trhu práce a jistotu práce i v situaci, kdy se ukáže jako nadbytečná“. Kritiku ze strany lékařského klubu tehdy Heger přičetl i špatné komunikaci a možná i nezájmu o to, které reformní návrhy jsou aktuální. To, co ČLK odmítá, už v návrzích není, řekl tehdy ČTK Heger s tím, že Kubek měl požádat o schůzku, když mu nebylo v reformě tolik věcí jasných.

Kubek mu nyní napsal, že jím zmiňovaná „neinformovanost“ vyplývá z chaotického způsobu tvorby reformních zákonů v rozporu s pravidly standardního legislativního procesu. Odmítl i to, že by se lékaři přestali zajímat o spolupráci nad připravovanou reformou.

Podle něj ČLK nabídla Hegerovi a koaličním partnerům, že převezme část zodpovědnosti za tvorbu seznamu zdravotnických výkonů, které nemusí být hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. „Není naší chybou, že ministerstvo zdravotnictví naši nabídku odmítlo,“ napsal Kubek s tím, že s obdobným nezájmem ze strany ministerstva se setkalo i stanovisko ČLK k úhradě roboticky asistovaných operací a návrh novely indikačního seznamu lázeňské péče.

Podle Kubka se ale ČLK chce dál podílet na prosazování reformy, jejímž cílem bude „hledání spravedlivého kompromisu mezi 'neomezenými' možnostmi lékařské vědy a omezenými ekonomickými prostředky a tvorba pro pacienty přátelského zdravotnictví, v kterém budou pracovat spokojení lékaři“. Důvodem ke spolupráci je mimo jiné i to, že není vyřešeno specializační vzdělávání lékařů a není zajištěno zvýšení platů lékařů a ostatních zdravotníků od ledna 2012, zdůraznil Kubek.

Heger se už před časem ale ohradil proti kritice, že ministerstvo ani vláda neberou v potaz připomínky lékařů k reformě. „Zásadně nesouhlasím s tvrzením, že s lékaři ministerstvo nekomunikuje,“ řekl ČTK Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?