Kubinyi dál připravuje reformu; personální změny nechystá

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek vyzval ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho k zastavení nevratných kroků, zejména personálních změn a slučování nemocnic. Ministr prý nyní žádné personální změny nechystá. Nyní chce pokračovat v dokončování přípravy plánů na reformu zdravotnictví...


PRAHA -

Julínek v otevřeném dopise uvedl, že vláda ztratila mandát, a apeloval na Kubinyiho, aby proto uvážil svou odpovědnost.

Premiér Vladimír Špidla dnes totiž podal demisi. Předseda vlády i ministři budou své funkce prozatímně vykonávat dále. Jmenování nové vlády může trvat týdny i měsíce.

Kupková uvedla, že si Kubinyi velmi dobře uvědomuje svou odpovědnost. Všechny kroky, které v úřadu učinil, včetně jmenování Pavla Horáka ředitelem tří pražských fakultních nemocnic, byly podle ní vedeny snahou o řešení tíživé finanční situace, zlepšení řízení a v konečném důsledku i zkvalitnění léčebné péče.

Podle Julínka sloučení nemocnic může jejich ekonomickou situaci pouze zhoršit, navíc se tím občanům zužuje možnost výběru péče.

Ministr nadále počítá s tím, že principy reformy zdravotnictví představí veřejnosti prostřednictvím novinářů 15. července. Plán reformy měl být hotov do září.

Opozice kritizovala Kubinyiho za to, že dělá personální změny, aniž má připravenu koncepci zdravotnictví.

Kubinyi se stal ministrem zdravotnictví letos v dubnu. Požadoval odchod ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřiny Musílkové, odvolal ředitele Institutu experimentální a klinické medicíny Karla Filipa.

Odvolal ředitele Fakultní nemocnice Na Bulovce a Thomayerovy nemocnice a jejich vedením pověřil ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Pavla Horáka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?