Kubinyi si vyžádal informace o vyspělosti lékařských oborů

16. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Josef Kubinyi vyzval všechny lékařské odborné společnosti, aby do 15. září předložily revidované koncepce svých medicínských oborů. Od materiálů si ministr slibuje, že mu poskytnou jasný obraz o tom, jak si obory české medicíny vedou ve srovnání s rozvinutými zeměmi západní Evropy...


PRAHA - Součástí zkoumání bude i psychiatrie. Ve čtvrtek to Kubinyi řekl radiu BBC.

„Předpokládám, že bude možné předložit koncepci, která bude moderní a bude obsahovat prvky medicíny 21. století s tím, že psychiatrie by neměla být výjimkou mezi ostatními medicínskými obory,“ prohlásil ministr.

Jednotlivé studie by mu podle jeho slov měly poskytnout informace o tom, do jaké míry je česká medicína „kompatibilní s ostatními státy“.

Kubinyi to uvedl v reakci na aféru s používáním klecových postelí. Zájem o „klece“ v českých stavech rozvířila v Británii před měsícem reportáž o ústavu v Rábech na Pardubicku.

Odborná i laická veřejnost netrpělivě čeká na informace o koncepci reformy zdravotnictví, kterou by měl ministr zveřejnit 22. července. „Koncepce hotova je,“ řekl ministr.

Naznačil také, že jedna z variant koncepce počítá se spoluúčastí pacientů. „Můžu prozradit, že takové možnosti tam jsou, ale právě proto, že jsou to věci nesmírně citlivé a jsou to věci politického rozhodnutí, tak právě takové věci jsou tam dány v několika variantách a alternativách,“ řekl.

Ministr upozornil, že k návrhu na spoluúčast se budou teprve vyjadřovat jeho kolegové ze zdravotní komise ČSSD.

„Které části z té koncepce budou nebo nebudou politicky schváleny a použity v praxi už nerozhoduje ministr zdravotnictví, ale celá vláda,“ zdůraznil s tím, že jedna z variant koncepce počítá i s tím, že nedochází ke zvyšování spoluúčasti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?