Kuffnerovu cenu získala „Psychiatrie v primární péči“

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Během slavnostního zahájení X. sjezdu Psychiatrické společnosti ČLS JEP, který se konal ve dnech 12.–15. června ve Špindlerově mlýně, byla udělena Kuffnerova cena za nejlepší publikaci s psychiatrickou tématikou, vydanou tiskem v roce 2013.




Vítězná monografie „Psychiatrie v primární péči“ kolektivu autorů z Kliniky psychiatrie LF UK a FN Olomouc pod vedením prof. MUDr. Jána Praška, CSc., a doc. MUDr. Kláry Látalové, Ph. D., představuje přehlednou příručku o diagnostice a léčbě duševních poruch, určenou především praktickým lékařům, studentům lékařských fakult a postgraduálním studentům. Inspiraci v ní však mohou nalézt také sestry a další osoby podílející se na péči o psychicky nemocné pacienty. Kniha vyšla ve vydavatelství Mladá fronta.

Ocenění s nejdelší tradicí

Kuffnerova cena je nejstarší českou psychiatrickou cenou, která je udělována od 60. let 20. století. Mezi její laureáty patří Eugen Vencovský, Jaroslav Baštecký, Jaromír Švestka, Stanislav Kratochvíl, Eva Malá, Ivana Drtílková, Jiří Raboch, Cyril Höschl, Jan Libiger, Dagmar Seifertová, Ján Praško, Martin Anders, Pavla Hellerová, Pavel Pavlovský, Jiří Horáček a další osobnosti naší psychiatrie.
Prof. MUDr. Karel Kuffner byl v letech 1895–1929 přednostou Psychiatrické kliniky na Karlově, je považován za zakladatele moderní české psychiatrie a byl autorem významné učebnice. Práce navržené na Kuffnerovu cenu posuzuje komise složená z bývalých předsedů Psychiatrické společnosti ČLS JEP a vítěz získává finanční odměnu ve výši 50 000 Kč.

Zentiva – partner kongresu

Partnerem Kuffnerovy ceny je tradičně společnost Zentiva, člen skupiny Sanofi. Ta se současně stala jedním ze tří zlatých partnerů X. sjezdu Psychiatrické společnosti ČLS JEP a garantem satelitního sympozia zaměřeného na téma léčby demence a Alzheimerovy choroby. Sympozium „Kognitiva v roce 2014“, vedené doc. MUDr. Romanem Jirákem, CSc., z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, zhlédlo přes 200 účastníků kongresu. Během něj byla představena také nová antialzheimerika společnosti Zentiva.
Mottem letošního výročního psychiatrického sjezdu byla „budoucnost péče o duševně nemocné v souvislostech“ a příspěvky se zaměřovaly mimo jiné na aktuální otázky související s připravovanou reformou psychiatrické péče. Zpravodajství z kongresu naleznete na str. 22–23.

Profesor Ján Praško přebírá cenu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?