Kunová: Bojím se odchodu lékařů

7. 12. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze všeho nejvíc se v příštím roce obávám odchodu lékařů. Dokonce se toho bojím víc než šetření, které nás čeká," řekla Právu ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová, která je zároveň předsedkyní Asociace nemocnic ČR, sdružující velké a fakultní nemocnice.


„Podle ní úhradová vyhláška pro rok 2011 je přece jen mírnější, než se původně proslýchalo. „Zpočátku měly nemocnice dostat méně o 230 až 450 miliónů korun, a to podle velikosti. Teď je to zhruba polovina. I tak je to dost. Bude to znamenat šetření především na zdravotnickém materiálu a lécích. Musí se zvážit každý nákup léků, ale moc možností už není. Nakupujeme léky pomocí výběrového řízení, takže ceny jsou sraženy na minimum, ale pokusíme se je srazit ještě víc. Více budeme využívat generika, tedy kopie originálních léčiv, která jsou lacinější. Také to znamená seškrtat investice,“ řekla Kunová.

A mají se obávat pacienti? „Rozhodně ne. Odchodu lékařů se bojím víc než šetření, které by mohlo dopadnout na pacienty. Pomoci musí i zdravotní pojišťovny nerozšiřováním dalších ambulantních služeb. Často totiž nemocniční lékař, pokud mu pojišťovna povolí soukromou praxi, odchází do ní, a to odčerpává peníze nemocnicím. Jenže nemocnice dělají tu nejdůležitější péči, která je drahá, a proto na ni nejsou peníze. Také by nemocnice - malé i velké - měly mezi sebou více spolupracovat. Velké nemají žádné výhody vůči malým,“ uzavřela Kunová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?