Kuřáci se do pátku mohou v lékárnách poradit, jak přestat kouřit

27. 5. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Kuřáci se do pátku mohou poradit v lékárnách, jak přestat kouřit. Akci ke Světovému dni bez tabáku, který je 31. května, pořádá Česká lékárnická komora. ČTK to sdělil její mluvčí Aleš Krebs.


Lékárny zapojené do akce jsou na webu komory a jsou také označeny plakátem. V ČR kouří třetina dospělých, mladých ještě víc.

„Cílem je pomoc a odborná rada pacientům při odvykání kouření a představení lékáren jako nejdostupnějších zdravotnických zařízení, která jsou schopna tuto službu pacientům poskytovat,“ uvedl mluvčí. Komora chce vybudovat síť lékáren, které se na odvykání kouření zaměří.

Pro pacienty budou celý týden v lékárnách připraveny tištěné materiály k odvykání kouření a lékárníci se tomuto tématu budou víc věnovat při konzultacích s pacienty. Vysvětlí zájemcům, jaká zdravotní rizika kouření přináší a jak se ho zbavit.

Kouření je nejčastější příčinou úmrtí, jíž lze předejít. Každý rok v ČR zabije 18.000 lidí, z nich 8000 zemře na rakovinu, 7000 na nemoci srdce a cév, 2000 na nemoci respirační a 1000 na jiná onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?