Kvůli chřipkám jsou bez návštěv už tři nemocnice na Vysočině

18. 1. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Vysočině se zvyšuje počet akutních virových onemocnění. Zákaz návštěv platí už ve třech nemocnicích a dalších dvou zdravotnických a sociálních zařízeních, zavřeno je pět škol. Ode dneška až do odvolání platí zákaz návštěv v nemocnici v Pelhřimově. Hygienici v kraji evidují už osm případů závažného onemocnění chřipkou AH1N1, zvanou prasečí. Žádný případ zatím neskončil tragicky. ČTK to sdělila Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.


Od začátku týdne je kvůli chřipce zavřená Základní a mateřská škola v Křižánkách na Žďársku. S virovými onemocněními tam ulehlo více než 80 procent žáků. Od úterý až do odvolání platí zákaz návštěv v nemocnici v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, tamní psychiatrické léčebně a Léčebně dlouhodobě nemocných a domově seniorů v Háji u Ledče nad Sázavou. Mimo provoz až do odvolání je mateřská škola v Hartvíkovicích na Třebíčsku.

Do konce týdne budou kvůli chřipkám uzavřené také mateřské školy v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku a ve Vidoníně a Pavlově na Žďársku.

Chřipek bude podle hygieniků dále přibývat. Podle zatím posledních údajů překročil počet akutních respiračních onemocnění práh epidemie na Havlíčkobrodsku. Do minulého pátku tam s virózami ulehlo 1822 lidí v přepočtu na 100.000 obyvatel, epidemická hranice je 1700 onemocnění na 100.000 lidí. Jinde v kraji se zatím chřipková epidemie projevuje jen lokálně. Největší výskyt je u dětí ve věku do pěti let.

Chřipkou AH1N1 zatím na Vysočině onemocnělo osm lidí, z toho dva na Třebíčsku a po třech na Jihlavsku a Žďársku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?