Kvůli nemocniční krizi vznikne horká linka

4. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Kam půjdeme k doktorovi, pokud splní své hrozby a skutečně odejdou? Opověď na tuto čím dál palčivější otázku chce dát Plzeňský kraj, který teď urychleně dokončuje krizový scénář pro své nemocnice.


V nich hrozí kvůli protestu lékařů uzavření některých oddělení. „Do poloviny února připravíme mapu, z níž bude zřejmé, kde bude poskytována ta a ta lékařská péče,“ řekl Právu ve čtvrtek 3. února hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

"Help" linku obslouží zdravotní sestry

Zároveň začne fungovat nepřetržitá telefonní horká „help“ linka. Obsluhovat ji budou zdravotní sestry, které by jinak musely být kvůli uzavírání některých pracovišť doma s šedesáti procenty platu.
„Odborně poradí, kam se obrátit, kam jít. Chceme dát lidem alespoň trochu klidu, nechtěl bych být třeba v situaci nastávajících maminek, které nevědí, kam půjdou do porodnice,“ dodal Chovanec.

Situace je stále vážnější. „Doufal jsem, že i při odchodu lékařů dokážeme udržet chod nemocnic v krizovém režimu až tři měsíce. Teď to vypadá na maximálně tři týdny,“ upozornil Chovanec.

Už tak napjatý stav vyhrotili lékaři, kteří sice zůstávají, ale nehodlají dál nasluhovat hodiny nad rámec zákoníku práce. „Po ředitelích našich nemocnic nemůžeme chtít, aby je k tomu nutili. Protože unavený lékař může být chybující lékař,“ uvedl Chovanec.

Podle krajského radního pro oblast zdravotnictví Václava Šimánka (ČSSD) mají nemocnice na stole 125 výpovědí. „Celkem 78 lékařů chce ke konci února skončit v krajských nemocnicích, čtyři v Sušici a zbytek v plzeňské fakultní nemocnici,“ zrekapituloval Šimánek.

Ohrožená oddělení

Nové výpovědi nepřibyly, naopak několik lékařek z gynekologie domažlické nemocnice je stáhlo - zmíněné oddělení tedy zůstane v provozu. V ohrožení je ale tamní chirurgie, stejně jako stejné oddělení v Klatovech, tam visí otazníky i nad gynekologií a ARO.

„Pokud bude hrozit uzavření stejných oddělení v různých nemocnicích, jedno uzavřeme a lékaře přesuneme do druhé nemocnice. Jsou s tím srozumění,“ podotkl radní Šimánek.

V akutních případech kraj počítá s pomocí fakultní nemocnice. „Oslovíme i soukromou nemocnici Privamed a budeme jednat s plzeňskou Mulačovou porodnicí,“ doplnil Chovanec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?