Kvůli omylům lékařů každoročně zemře několik pacientů

3. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Případů, kdy jsou lékaři obviněni, že svou nedbalostí či omylem způsobil zdravotní újmu nebo dokonce smrt pacienta, se v Česku každoročně objeví několik. Podle tisku však žádné oficiální statistiky neexistují...


PRAHA - V Chebu dnes začne soudní líčení s ašským gynekologem Ivem Ducháčem, který je podezřelý z toho, že nestandardním postupem léčby zavinil amputaci prsu své pacientky. Podobných případů, kdy jsou lékaři obviněni, že svou nedbalostí či omylem způsobil zdravotní újmu nebo dokonce smrt pacienta, se

v Česku každoročně objeví několik. Podle tisku však žádné oficiální statistiky neexistují.

K mediálně nejznámějším patří případ z Hradce Králové, kde stanuli před soudem dva urologové, kteří pacientovi místo nefungující ledviny vyoperovali tu druhou a udělali z něj člověka odkázaného na transplantaci. Loni v květnu zase soud v Liberci dal roční podmínku lékařce, která zavinila smrt pacienta tím, že podala při operaci jinou krev, než měla.

K lékařským omylům však dochází všude ve světě. Například v USA kvůli omylům a nedbalosti každoročně zemře skoro sto tisíc pacientů. Mezi nejčastější příčiny úmrtí či zdravotní újmy kvůli lékařskému pochybení patří zbytečné operace, chybné diagnózy, podávání nevhodných léků a zbytečné paralelní léčby.

Letošní případy, při kterých policie šetřila pochybení českých lékařů

10. února 2003 Bruntálský okresní soud se začal zabývat případem lékařky Hany Strouhalové z Vrbna pod Pradědem, která podle obžaloby špatně stanovila diagnózu a způsob léčby a zavinit tak smrt pětileté holčičky. Dítě mělo vysoké teploty a bolesti břicha, lékařka stanovila, že jde o běžnou virózu střevní chřipky. Po několika dnech holčička zemřela na následky zápalu plic a hnisavého výpotku. V květnu soud Strouhalovou zprostil obžaloby. Podle soudního znalce postupovala správně, onemocnění se jevilo jako viróza a mělo netradiční průběh.

12. dubna 2003V kroměřížské nemocnici zemřela při operaci šestadvacetiletá pacientka, které lékaři odstraňovali z dělohy mrtvý plod. V září uvedl deník Blesk, že operující lékař byl odsouzen k jednomu roku odnětí svobody podmíněně, soud jej uznal vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, kterého se dopustil z nedbalosti. Podle listu soudní pitva potvrdila, že děloha byla protržena a žena zemřela na plicní embolii.

20. června 2003 Policie oznámila, že začala stíhat dva lékaře chebské nemocnice kvůli úmrtí devatenáctiměsíčního chlapce. Dítě zemřelo na střevní neprůchodnost v lednu 2001 v plzeňské nemocnici, kam bylo se selhávajícími životními funkcemi přepraveno po třídenní hospitalizaci v Chebu. Policie oba lékaře

viní z ublížení na zdraví, neboť nestanovili správnou diagnózu.

10. července 2003 Před ostravským soudem stanul lékař David Matura, kterého obžaloba viní, že v lednu 1999 špatně vedl porod dvojčat a jedna z dívek po několika dnech zemřela. Podle státní zástupkyně porušil pracovní povinnosti a dopustil se tak ublížení na zdraví. Gynekolog podle ní děti odrodil v rozporu s pravidly lékařské vědy. Za to mu hrozí zákaz činnosti a pětileté vězení.

Červenec 2003 Tři lékaři z dětské chirurgie nemocnice Na Bulovce byli začátkem července obviněni z ublížení na zdraví z nedbalosti kvůli operaci, při které před třemi lety údajně zavinili trvalé poškození zdraví malého chlapce. Chirurgům hrozí až pět let vězení. Při ošetřování tříletého chlapce lékaři údajně

hrubě zanedbali lékařskou povinnost a chlapec byl při operaci střev 20 minut v klinické smrti. Důsledkem je trvalé poškození mozku pacienta. V srpnu žalobkyně obvinění jednoho ze tří lékařů zrušila, stíhání zbylých dvou lékařů pokračuje.

22. srpna 2003 Policie oznámila, že náchodští policisté prošetřují okolnosti narození Elišky Pajtnerové v náchodské nemocnici. Její matka podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření na zanedbání lékařské péče ze strany zdravotnického personálu nemocnice. Lékaři převezli dítě po

narození na jednotku intenzivní péče královéhradecké fakultní nemocnice s podezřením na poškození mozku pro dočasné přerušení dýchacích funkcí. Podle rodičů potíže způsobilo pochybení zdravotníků, kteří údajně neměli připravený dýchací přístroj.

Srpen 2003 Policie prošetřuje okolnosti úmrtí novorozence a matky v královéhradecké nemocnici. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal manžel zesnulé rodičky. Čtyřiatřicetiletá žena v nemocnici 20. srpna porodila mrtvé dítě a 23. srpna zemřela. Vedení kliniky pochybení personálu vyloučilo.

26. září 2003 - Podle tisku chomutovská policie obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti žateckého ortopeda, který omylem operoval dvacetileté pacientce zdravou pravou ruku místo zraněné levé. Hrozí mu až rok vězení nebo zákaz činnosti.

26. září 2003 V olomoucké nemocnici při porodu tragicky zahynulo novorozeně. Při vytahování plodu z dělohy se dítěti utrhla hlavička a holčička okamžitě zemřela. Policie případ šetří jako trestný čin ublížení na zdraví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?