Kvůli určení standardu a nadstandardu péče lze čekat právní spory

22. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní poslanci, odbory a lékařská komora se liší v pohledu na určení standardu a nadstandardu. Novelu, která připlácení na lepší materiál a péči umožní, včera schválila sněmovna. Levice hrozí stížností u Ústavního soudu.


Svaz pacientů je připraven obrátit se na právníky, jakmile první pacient bude poškozen. Právními spory hrozí i zdravotnické odbory.

„Novela deformuje systém poskytování zdravotní péče a poškodí pacienty. Odbory požadují návrh stáhnout,“ řekla před jednáním šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Podle ní novela standard péče výrazně sníží a pacienti dostanou méně než dosud. Například diabetici dostanou inzulinové pero do 1000 korun, dnes je příspěvek až 5000 korun. Stomici s umělým vývodem dostanou uhrazeno 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné verze pomůcek.

Česká lékařská komora (ČLK) rozdělení na standard a nadstandard vítá. Její prezident Milan Kubek ale postrádá mechanismus jejich stanovení. Nabídl, že ČLK bude garantem tohoto rozdělení péče. Podle Kubka by standardní a nadstandardní péči a materiál měla vyjmenovat vyhláška, kterou vydá ministerstvo. Poslanci chtějí toto rozdělení stanovit zákonem.

„Praktičtější by byla vyhláška, medicína se rychle vyvíjí, bude problém vždy znovu měnit zákon,“ podotkl Kubek. Komora vypracovala standardy robotických operací a nový indikační seznam lázeňské péče a předala je ministrovi. Další oblasti zpracovávat nebude, prý ministr nemá zájem.

„Současný návrh definice standardu a nadstandardu nedává dostatečné jistoty pojištěncům. Není zřejmé, které zákroky či materiál budou hrazeny z pojištění, to se pojištěnci dozvědí až z budoucí vyhlášky,“ vytýká normě občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců.

Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) kritiku odmítá. Odboráři a další podle něj straší veřejnost, špatně si novelu přečetli. „Novela jasně definuje nárok pacienta, rozsah péče, který dostane z veřejného zdravotního pojištění, časovou a místní dostupnost,“ řekl. „Dnes nikdo neví, na co má nárok, co může dostat, v jaké časové lhůtě a jak daleko za tím musí jet. Novela je v tomto směru obrovský krok kupředu,“ dodal.

Standard, tedy nárok pacienta, definuje novela jako komplex péče, kterou už dnes může pacient získat. „Na analytických vahách budeme vážit, na co si budeme moci připlatit,“ řekl poslanec. Podle Hegerova návrhu by si lidé měli připlácet na robotické operace, lepší klouby, sádru a oční čočky. Připlatit si budou moci jen tehdy, když bude víc variant pro daný terapeutický účinek. Základní variantu budou mít garantovanou.

Podle Žitníkové ale paragraf, jímž argumentuje Šťastný, rozsah standardu a nadstandardu jasně nedefinuje. „Uvádí, že péče se hradí s cílem, který odpovídá zdravotnímu stavu a účelu, jehož má být dosaženo, a je pro pojištěnce přiměřeně bezpečná“, citovala. Z toho podle ní vyplývá, že pacienti dostanou péči v nejméně ekonomicky náročné formě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?