Kvůli výpovědím lékařů se připravuje krizový štáb kraje

30. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvčerejšího dne podávají nespokojení lékaři výpovědi v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme. Zároveň podepisují dohodu o solidaritě, ve které se také zaručují, že své výpovědi nestáhnou.


Výpovědi shromažďuje Lékařský odborový klub (LOK), který je prostřednictvím právní kanceláře rozešle ředitelům nemocnic mezi 27. a 31 . prosincem.

V některých krajských nemocnicích je připraveno odejít až 40 procent lékařů. Proto se připravuje krizový štáb, počítá se spoluprací všech nemocnic v kraji a omezením provozuněkterých oddělení.

„U nás chce odejít čtyřicet procent lékařů. Jsme domluveni, že výpovědi nepodají dříve než 15. prosince,“ uvádí Jiří Vlček, ředitel Klatovské nemocnice, a. s. O tom, že by lékaři podali výpovědi přes právní kancelář, neslyšel.

„Krizový štáb bude skládat dohromady provozy z ostatních krajských nemocnic, pokud se někde omezí, nebo dokonce zruší. Může se stát, že některá oddělení budou například jen ve Stodě a jiná jen u nás,“ vysvětluje Vlček. Přípravy jsou teprve v začátcích.

V Klatovech se dotkne omezení všech oddělení. „Jsme pojišťovnami nastaveni na minimum lékařů na pacienty, pokud tedy odejde třeba jen jeden nebo dva, musíme na tom oddělení snížit počet lůžek, jinak nebudeme splňovat limit. Nesnížíme kvalitu léčby, ale kapacitu,“ říká ředitel.

Hned jak dostane výpovědi, podá žádostnaúřad práce. Ve Fakultní nemocnici v Plzni není situace tak krizová. Výzvu podepsala zhruba třicítka lékařů.

„Informace o definitivních výpovědích nemáme ale žádné. Tři lékaři sice podali výpověď, ale už dříve, bez souvislosti na výzvu. Jsme blízko hranic,“ sdělila mluvčí Renata Jenšíková.

Žádné výpovědi se ještě nedostaly na stůl ani řediteli Stodské nemocnice, a. s., Vlastimilu Burešovi. „Zítra budu s LOK jednat a uvidím, jak na tom nemocnice v souvislosti s odchody je,“ uvedl Bureš.

Zprávy o definitivních odchodech nemá ani vedení Rokycanské nemocnice, a. s. „Zatím nevíme o ničem,“ říká František Bláha, náměstek léčbu a preventivní činnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?